Da se zna: Dveri iskoristile Svetski dan porodice da potpiruju homofobiju 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Udruženje „Da se zna!“ ocenilo je danas da je pokret Dveri iskoristio Svetski dan porodice da „ponovo potpiruje homofobiju“, najavom da će se u Skupštini Srbije zalagati za zabranu parade ponosa.

„Paradoksalno, u istom saopštenju navode da ‘LGBT ljudi treba da imaju sva prava i slobode koje garantuju Ustav i zakoni’, a upravo je sloboda okupljanja zajemčena članom 54 Ustava Republike Srbije“, navodi se u objavi tog udruženja na njihovom Tviter profilu.

Istakli su da je i Ustavni sud 2013. godine zaključio da je zabrana parade iz 2011. godine bila neustavna, i da je njom bio povređen pomenuti član i istakli da zabrane skupova bilo koje vrste nisu u nadležnosti skupštine.

Iz tog udruženja su naveli da se pokret Dveri u istom saopštenju ponovo bavio „manipulacijama“ vezanim za odnos prava LGBT+ osoba i populacione politike, odnosno prirodnog priraštaja, uz ocenu da to predstavlja „zlonamernu obmanu javnosti“.

„Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Norveška, Slovenija, Holandija… Sve nabrojane zemlje imaju veću stopu nataliteta u odnosu na Srbiju, a sve su u svojim nacionalnim zakonodavstvima na neki način regulisale položaj istopolnih partnera“, naveli su iz udruženja.

To udruženje pozdravilo je reakciju ministarke za ljudska prava i društveni dijalog Gordane Čomić na saopštenje Dveri i pozvalo i druge političke aktere da se „odbrane Ustavom zajemčena prava LGBT+ sugrađana“.

„I to pogotovo sada, kada se u parlamentarnom sazivu budu našle tri ultradesničarske stranke, koje su značajan deo svog političkog delovanja upravo posvetile širenju homo i transfobije, kao i daljoj stereotipizaciji kvir ljudi“, piše u objavi na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari