Suština izmena i dopuna Zakona o sportu jeste da sport ne bude privilegija, već da bude dostupan svim građanima Republike Srbije. U novim zakonskim rešenjima akcenat je stavljen na besplatan sport, koji podrazumeva i besplatne zdravstvene preglede za decu uzrasta od šest do 14 godina, zabranu diskriminacije, uspostavljanje reda na relaciji između menadžera i maloletnih sportista, kao i uvođenje jasnih pravila vezanih za transparentnost ugovora i transfera, istakao je ministar sporta i omladine u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić na javnoj raspravi o nacrtu novog Zakona o sportu, koja je nedavno održana u hotelu „Panorama“ na Zlataru.


Na skupu, kojem su prisustvovali članovi Radne grupe za izradu zakona na čelu sa državnim sekretarom Predragom Peruničićem i pomoćnikom ministra Urošem Zekovićem, predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović, kao i četrdesetak sportskih radnika sa područja naše i susednih opština i grada Užica, resorni ministar je kazao i da je jedan od najbitnijih činilaca sportskog sistema stručnost u radu sa sportistima i da se izmenama znatno podiže lestvica u ovom segmentu.

Tendencija je i ograničavanje visine članarina za maloletne sportiste, sa krajnjim ciljem da se one i ukinu, kao i da se zakonom omogući da se u pravom smislu reči reguliše pojam reči klub odnosno kako bi se pod plaštom takmičarskih aktivnosti sprečilo otvaranje sportskih organizacija radi ličnog interesa pojedinca. Značajna izmena je i uvođenje obaveze lokalnim samoupravama da izrađuju sopstvene Strategije razvoja o sportu, kao i da će ubuduće svaka od opština morati da ima sportskog inspektora koji će, između ostalog, kontrolisati regularnost u poslovanju klubova, ali i onih koji ih finansiraju.

– Jačanje odgovornosti svih karika u sportskom sistemu takođe je pozitivan pomak, a zanimljivo je da su i sami akteri u ovoj oblasti na svim dosada održanim javnim raspravama širom Srbije pokrenuli to pitanje, kao i sukobe interesa koji se javljaju gomilanjem funkcija. Zato je kroz zakonsko rešenje uvedena norma da jedan čovek može da vrši samo jednu sportsku funkciju – kazao je ministar Udovičić predstavljajući izmene i dopune postojećeg zakona o sportu, u kojem je, inače, promenjeno čak 50 odsto članova.

Predstavnici Radne grupe ministarstva dotakli su se i pitanja privatizacije klubova, ocenjujući da se ova kompleksna problematika mora rešavati kroz donošenje posebnog zakona koji će biti odvojen u odnosu na opšti režim sporta.

Prisustvo ministra Udovičića i predstavnika resorne radne grupe sportski radnici iskoristili su da im se pojasne i preciziraju nove zakonske odredbe, upute sugestije vezane za način funkcionisanja budućih nacionalnih odnosno lokalnih fondova za podršku sportu, kriterijuma i potrebnih kvalifikacija trenera koji rade sa decom, njihovog licenciranja i dodatnih edukacija , kao i po kojim pravilima i ko će donositi odluke o podeli budžetskog „kolača“ na sportske klubove. Pokrenuto je i pitanje diskriminacije devojčica i žena u sportu, kao i sprečavanje samovolje pojedinih opština u procesu donošenja odluka vezanih za funkcionisanje sportskih klubova i organizacija.

Programsko finansiranje

– Jedan sportski klub za realizaciju svog godišnjeg programa iz budžeta može biti finansiran sa maksimum 20 odsto sredstava od ukupnog iznosa opredeljenog za segment sporta. Od novca koji dobije, u obavezi je da minimum 15 procenata izdvoji za aktivnosti mlađih kategorija – pojasnio je ministar Vanja Udovičić buduće modele programskog finansiranja u sportu jer je ovo pitanje izazvalo najviše interesovanja, ali i polemika među učesnicima javne rasprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari