Vlada Sirije juče je ocenila da neredi zabeleženi u gradovima Homsu i Baniji u noći između ponedeljka i utorka predstavljaju oružani ustanak i upozorila da neće tolerisati te „terorističke akcije“. Takvo saopštenje predstavlja reakciju na okupljanje nekoliko hiljada demonstranata u sirijskim gradovima koji su najavili da će ostati na ulicama sve dok se šef države Bašar al Asad ne povuče sa vlasti.


Prema rečima svedoka, snage bezbednosti otvorile su vatru na protivnike Vlade u Homsu, izvestile su svetske agencije.

– Najmanje četvoro ljudi je izgubilo život kada su snage reda počele da rasteruju demonstrante koji su sedeli na ulici – rekao je aktivista organizacije za ljudska prava koji nije želeo da mu se objavi ime. Organizacije za ljudska prava takođe procenjuju da je najmanje 200 građana Sirije stradalo od izbijanja protesta sredinom marta, kada su građani prvi put izašli na ulice i pozvali vlasti da sprovedu korenite reforme.

Predsednik Sirije je nedavno objavio da će razmotriti mogućnost dozvole rada političkih partija ukinuti vanredno stanje, uvedeno pre 48 godina, te narediti oslobađanje političkih protivnika, u skladu sa zahtevima demonstranata. Al Asad je na vlasti od 2001, a pre njega državom je tri decenije vladao njegov otac Hafez. Na drugi mandat stupio je 2007, kada ga je na referendumu, na kojem nije imao protivkandidata, podržalo 97,6 odsto birača. UN su ranije upozorile vlasti u Damasku da će represija nad demonstrantima izazvati talas nasilja i pozvale sirijskog lidera da izvuče lekcije iz narodnih pobuna u zemljama poput Tunisa, Egipta i Libije.

Mada u intervjuima naglašava da je Sirija stabilna i slobodna, međunarodne organizacije za ljudska prava smatraju Al Asada diktatorom, a Zapad i Izrael tvrde da njegov režim pruža podršku radikalnom libanskom pokretu Hezbolahu. Takve sumnje dodatno su osnažene posle tridesetčetvorodnevnog rata između Libana i Izraela u leto 2006, kada je sirijski lider ocenio da je propao pokušaj SAD da iskorene gerilce.

– Izraelci su doživeli poniženje i buduće generacije u arapskom svetu pronaći će način da ih poraze – poručio je tada Al Asad. Sirijski predsednik je takođe u više navrata odbacio mogućnost poboljšanja odnosa sa Izraelom sve dok se ta država ne obaveže da će se povući sa cele Golanske visoravni.

Nema znakova smirivanja

Poznavaoci prilika ocenjuju da ne postoje nagoveštaji smirivanja situacije u Siriji, a pojedini zapadni analitičari tvrde da će Vlada uhapsiti mnoge disidente pod izgovorom da se bori protiv terorista koji se dovode u vezu sa Al Kaidom. Kao jedan od problema s kojima se suočava Al Asadov režim navodi se i činjenica da su na vlasti alauti, verska grupa koja za sebe tvrdi da su muslimani šiiti, što negiraju suniti, koji čine većinu stanovništva Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari