Danas 24 godine od otmice Đure Slavuja i Ranka Perenića 1Foto: N1

Na današnji dan pre 24 godine oteti su članovi novinarske ekipe Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić u blizini Velike Hoče, kada su krenuli da izveštavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu.

Oni su kidnapovani 21. avgusta 1998, a njihovi otmičari do danas nisu identifikovani i kažnjeni, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i podsetila da je spomen-obeležje novinarima, na putu Velika Hoča – Zočište, rušeno osam puta.

U maju ove godine, na mestu njihovog nestanka, deveti put postavljena je spomen-ploča, dodala je Kancelarija u saopštenju i ponovo pozvala Euleks i međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i pronađu počinioce ovog, ali i ostalih zločina nad novinarima.

Podseli su da još nisu rasvetljena ubistva i otmice novinara prištinskog Jedinstva i dopisnika Politike Ljubomira Kneževića, koji je otet 6. maja 1999. kod Vučitrna i novinara i prevodioca Aleksandra Simovića, koji je nestao 21. avgusta 1999. u Prištini.

Novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao je 9. septembra 2000. u Prištini, fotoreporter Momir Stokuća ubijen je 21. septembra 1999. u porodičnoj kući u Prištini, a medijski radnik Milo Buljević otet je 25. juna 1999. nedaleko od izbegličkog centra u Prištini.

Pored njih, na Kosovu su ubijeni i albanski novinari lista Bota sot Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari