Ponovo incidenti u Novom Sadu: Uhapšeno četvoro aktivista u Šodrošu, novi protesti najavljeni za subotu (VIDEO, FOTO) 1Foto: Danas/A. L.

Protesti na Šodrošu su završeni, a novi su najavljeni za subotu. Uhapšeno je četvoro aktivista , koji će dobiti prekršajne prijave, saznaje Danas iz policije. Jedna osoba je povređena i nalazi se u Urgentnom centu u Novom Sadu.

Kako saznajemo aktivista N. Z. je dobio udarac pendrekom po oku.

Aktivisti u survajver kampu koji su sa protestom počeli u 16 sati, rekli su da će „očistiti Šodroš“. Ograda koju su juče postavili kineski radnic srušena na više mesta, a pokidana je i tabla sa planom izgradnje, javio je reporter Danasa.

A pored policije koja je okružila građane, pojavili su se i pripadnici Žandarmerije.

Video: Danas/A. L.

Građani su se posle incidenata sa policijom u šumi, vratili na prvobitno mesto okupljanja u kampu, najvili povratak u šumu.

Video: Danas/A. L.

Brajan Brković je rekao rekao da su građani odlučili da uzmu stvar u svoje ruke.

– Čitav Novi Sad i Srbija biće na nogama. Za vikend velika akcija čišćenja, rekao je Brković. On je najavio novi protest za subotu.

Naš reporter javlja da je primećena patrola rečne mornarice Vojske Srbije na Dunavu kako patrolira kod Kameničke ade.

Stradala je i tabla sa planom izgradnje, koja je na nekim mestima iskidana, a aktivisti su je prefarbali u zeleno.

Video: Danas/A. L.

Pored ograde koju su juče uz pomoć Žandarmerije podigli kineski radnici, danas je osvanula tabla sa informacijama o radovima na četvrtom mostu.

Upravo tu, okupili su se građani koji protestuju jer ne žele most na ovom mestu.

Pre početka skupa, nekoliko građana pitalo je pripadnike Žandarmerije, koji su zauzeli položaje oko ograde, zašto tuku građane i ko ih plaća Kinezi ili ljudi ove zemlje.

Ponovo incidenti u Novom Sadu: Uhapšeno četvoro aktivista u Šodrošu, novi protesti najavljeni za subotu (VIDEO, FOTO) 2
Foto: A. Latas

– Šodroš danas čistimo od kriminala, bezakonja i bahate vlasti koja zloupotrebljava policiju kako bi progurali projekat za koji nemaju čak ni sve potrebne dozvole. Danas su postavili jednu tablu sa koje se još farba suši i na kojoj se pominje neki privremeni most. Ovde, ponavljamo, nije most glavni problem, nego vijadukt i Novi Sad na vodi, a izgradnja ovog mosta je uvod u to – rekao je jedan od aktivista Miran Pogačar.

Ponovo incidenti u Novom Sadu: Uhapšeno četvoro aktivista u Šodrošu, novi protesti najavljeni za subotu (VIDEO, FOTO) 3
Foto: A. Latas

Marijana Mutavčijeva, jedna od akivistkinja, rekla je da je tu zato što unazad dve godine se bave ovim problemom novosadskog priobalja, odnosno, promene namene tog zemljišta, koje prešlo iz sportsko rekreativnog u stambeno.

– Most je amortizer koji treba da koristi za čitav plan priobalja. On je iskorišten kao uvod u te promene, gde bi zapravi trebao da nikne Novi Sad na vodi – navodi ona.

Naša sagovornica je dodala da ih je policija juče beskrupulozno mlatila.

– Mi nemao više institucionalno da radimo, da branimo šumu. Ostalo je da je branimo telima-  dodala je.

Brajan Brković
Foto: A. Latas

Aktivista Brajan Brković obratio se građanima i naveo da su Novosađani i gosti iz Srbije juče mogli da svedoče policijskoj brutalnosti po nalogu Vučevića.

– On je stao na stranu krupnog kapitala i bezkonja protiv građana. Videli smo policiju kojoj nije problem da prolazi preko mladih i starih jer im je tako narđeno. Mi ovde branimo zakon. Ništa nismo uradili protiv zakona, oni su nas prebili. Nas zadatak je da očistimo Šodroš i očistomo prirodu. Pođite za nama – naveo je on.

Članica kampa Jovana Radović rekla je da su građani telom branili topole i prirodu.

– Naša borba traje dve godine kada smo institucinalno pokušali da ukažemo na nezakonitosti. Počeli smo sa dva šatora i taj broj je nastavio da raste. Uspeli smo da dignemo kamp uz pomoć prijatelja. Čuli ste da smo zgubidani i strani plaćenici i protiv prosperiteta, što nije istina. Mi smo zaposleni, svoje slobodne vreme ovde provodimo voljni da radimo one stvari koje naš sistem ne želi – navodi ona i dodaje:

– Ako ostanemo skrštenih ruku, propašće sve mnogo brže. Nećemo posustati pred krupnim kapitalom i prljavim novcem. Najgora stvar je da na nepravdu okrenemo glavu. Juče je sve kulminiralo, sa dolaskom kineskih radnika. Nakon njih došla je grupa od šest i sedam marica i tako je krenulo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari