Danas je Svetski dan Roma: Potrebno osnaživanje romskih devojčica i žena 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković čestitala je danas svim građanima romske nacionalnosti Svetski dan Roma, koji se obeležava 8. aprila, najavljujući da će država nastaviti posvećeno da radi na stvaranju uslova za što veću integraciju i ravnopravnost Roma u svim društvenim oblastima.

„Praznik koji promoviše romski jezik, kulturu i tradiciju, ujedno podseća da je romsko nasleđe važan deo našeg kulturnog identiteta. Pripadnici romske nacionalnosti oduvek su davali autentičan doprinos razvoju kulture i čitavog društva“, rekla je Gojković, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Posebna pažnja, dodala je Gojković, biće posvećena osnaživanju romskih devojčica i žena u cilju obezbeđivanja jednakih mogućnosti za njihovo usavršavanje i zapošljavanje.

Gojković je istakla da je unapređenjem pravnog okvira i osnivanjem Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova ostvareni veliki pomak ka tom cilju.

„Naš posao, međutim, nije završen sve dok svaki pripadnik romske zajednice ne bude ravnopravni pripadnik društva. Čestitam još jednom Svetski dan Roma, uz želju da zajedno nastavimo da gradimo društvo bez podela“, zaključila je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari