Ministarstvo pravde danas će uputiti molbu za izručenje još trojice crnogorskih državljana – Bogdana Markovića, Marija Stanića i Alena Sijariću, protiv kojih se u Srbiji vode krivični postupci, kaže za Danas ministarka pravde Snežana Malović.


Nadležni organi Crne Gore juče su zvanično obavestili srpske pravosudne organe da je Markoviću, Staniću i Sijariću određen ekstradicioni pritvor, tako da će molba za njihovo izručenje biti upućena danas čim se prikupi sva nužna dokumentacija.

Ministarka pravde napominje i da je Ministarstvo pravde uputilo juče nadležnim organima Crne Gore molbu za izručenje Borisa Labana i Samira Musića, crnogorskih državljana protiv kojih se u Srbiji vodi krivični postupak pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Ona je precizirala da su Laban i Musić, uhapšeni u Bijelom Polju po poternici koju je za njima raspisala Srbija, a na osnovu Sporazuma o izručenju između Srbije i Crne Gore koji je u Beogradu potpisan 29. oktobra. Ministarka pravde očekuje da će do njihovog izručenja Srbiji doći vrlo brzo, tačnije nakon sprovedenog postupka.

– Efikasna primena sporazuma potvrda je našeg opredeljenja da ojačamo saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala. Potpisani sporazum upravo nam omogućava da svi oni koji su počinili krivična dela odgovaraju pred sudom i da ne izbegnu pravdu skrivajući se iza državljanstva. Dakle, svi oni koji već duže vreme izbegavaju hapšenja i suđenja zaklanjajući se iza državljanstva biće procesuirani – naglašava Malovićeva.

Boris Laban se, inače, traži radi predaje Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi zbog krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet narkotika i falsifikovanja isprave. On je osumnjičen da je kao član narko grupe Darka Šarića jedan od organizatora šverca više od dve tone kokaina iz Južne Amerike.

S druge strane, izručenje Samira Musića traži se u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi pred Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu zbog krivičnog dela zločinačkog udruživanja i neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari