U pravoslavnim crkvama koje vreme računaju prema Julijanskom kalendaru: Jerusalimskoj, Ruskoj, Srpskoj, Gruzijskoj crkvi, kao i na Svetoj Gori, danas počinje šestonedeljni Božićni post. To je poslednji od četiri višednevna posta u crkvenoj godini. Drži se uoči Božića – praznika Rođenja Hristovog.

U pravoslavnim crkvama koje vreme računaju prema Julijanskom kalendaru: Jerusalimskoj, Ruskoj, Srpskoj, Gruzijskoj crkvi, kao i na Svetoj Gori, danas počinje šestonedeljni Božićni post. To je poslednji od četiri višednevna posta u crkvenoj godini. Drži se uoči Božića – praznika Rođenja Hristovog. Traje od 28/15. novembra do 7. januara/25. decembra i završava se Badnjim danom.
Božićni post je zimski post i služi da njime, kako objašnjavaju bogoslovi, „pravoslavni hrišćani osveštaju završni period godine tajanstvenim obnavljanjem duhovnog jedinstva s Bogom i da se pripreme za praznik Hristovog rođenja“. Ovaj post traje 40 dana, a u crkvenom ustavu još se naziva Mala četrdesetnica, ili Filipovim postom, prema danu posvećenom svetom apostolu Filipu koji se praznuje 27/14. novembra (Božićne poklade), dan uoči početka Božićnog posta.
Sveti Vasilije Veliki opominje da se „vrlina posta ne sme ograničavati samo na ishranu“, jer „istinski post nije samo odricanje od različite hrane, nego i od strasti i grehova: nikome ne treba činiti nepravdu, bližnjima treba opraštati uvrede i zlo koje su nam naneli“. Istovremeno, post je i vreme pojačane molitve.
Što se tiče pravila ishrane, kao i svi postovi i Božićni podrazumeva da se ne jedu meso, mlečni proizvodi i jaja. Sredom i petkom hrana se sprema na vodi, a ostalim danima u skladu sa crkvenim pravilima. Božićni post ustanovljen je, kako se veruje, još u 4. veku, najpre na hrišćanskom Zapadu, a potom i na Istoku. U prvo vreme nije imao istu dužinu trajanja kod svih hrišćana. Tek je na saboru održanom 1166. godine, u vreme patrijarha Luke i cara Manuila, uvedeno pravilo „da svi hrišćani post pred Rođenjem Hristovim drže 40 dana“, mada su u Rimokatoličkoj crkvi tokom proteklih vekova pravila ovog posta izmenjena i ublažena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari