Danas počinje suđenje Goranu Papiću 1Foto: Printskrin-TV-Pink

U Višem sudu u Beogradu danas počinje suđenje Goranu Papiću, bivšem zameniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije.

Papić je optužen da je počinio krivično delo trgovina uticajem, time što u aprilu prošle godine naložio da se Marku Miljkoviću, saradniku Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil.

Goran Papić je bio uhapšen u februaru ove godine, nedugo pošto je i grupa Veljka Belivuka lišena slobode. On je nakon skoro dva meseca u pritvoru pušten da se brani sa slobode. Njegovom puštanju iz pritvora prethodilo je saslušanje bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića koji je negirao ikakvu poveznost sa vraćanjem automobila. Pored Stefanovića u sklopu istrage saslušan je i dalje aktuelni direktor policije Vladimir Rebić kao i niz drugih bivših i sadašnjih policijskih starešina.

Sam Papić je na saslušanju pred tužiocem negirao krivicu za delo koje mu se stavlja na teret. On je potvrdio da se o saslušanju Marka Miljkovića dva puta telefonom čuo sa tadašnjim ministrom Stefanovićem, ali i negirao da je bilo govora o vraćanju automobila. Papić je takođe naglasio da on kao zamenik načelnika SBPOK-a, što je funkcija koju je obavljao u vreme izvršenja krivičnog dela, nije imao nadležnost da naloži ikome u Policijskoj upravi za grad Beograd da vrati automobil.

Brojni svedoci su tokom istrage potvrdili da postoje propisi koji nalažu da se svako blindirano vozilo odvede na veštačenje i detaljnu proveru. Međutim, pojedini svedoci su istakli da je unutar MUP-a postojao stav da se ovakvi automobili ipak ne šalju na veštačenje kako ne bi policija bila odgovorna ako se licima koja ih voze nešto desi dok su automobili na proveri.

Goran Papić je napustio ministarstvo onda kada je postalo izvesno da će Nebojša Stefanović prestati da obavlja funkciju ministra. Kako je naveo u intervjuu predsedniku skupštinskog odbora za pravosuđe Vladimiru Đukanoviću, on je u MUP došao “igrom slučaja” dodajući da se poznaje sa suprugom Nebojše Stefanovića.

Pored ovog krivičnog postupka, Papić je pod istragom zbog nasilnog incidenta iz 2019. godine u kojem je fizički napao Dejana Pejovića, vlasnika restorana Jahorina. U već pomenutom intervjuu, za medijske napade koji su tokom vremena koje je proveo u pritvoru dolazili od strane provladnih tabloda, Papić je optužio opoziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari