U Surdulici i na Vlasini danas počinje predtakmičenje trubačkih orkestara jugoistočne Srbije za finale u Guči, u okviru manifestacije „Vlasinsko leto“, koja će trajati do 11. jula.

Za takmičenje je prijavljeno više od 40 trubačkih orkestara – pionirskih, juniorskih i seniorskih – iz Surdulice, Vranja, Vladičinog Hana, Leskovca, Grdelice… a među njima su i oni koji su se iz Guče vraćali kao pobednici.

Današnji i sutrašnji dan rezervisani su duhovnoj muzici i predstavljanju narodnog stvaralaštva juga Srbije, a predviđene su izložbe slika, knjiga, proizvoda od meda i narodnih rukotvorina u Surdulici.

U subotu će se na Vlasini održati takmičenje u pripremanju riblje čorbe i kulturno-umetnički program sa folklorom, trubačima i izvođačima narodnih pesama tokom celog dana, a uveče je predviđen nastup beogradskog ansambla „Kolo“ i takmičenje mladih trubačkih orkestara sa proglašenjem pobednika. Centralni događaj, takmičenje seniorskih trubačkih orkestara i proglašenje pobednika i onih koji nastavljaju takmičenje u Guči, predviđen je za nedelju, a prethodiće mu dešavanja na Vlasini – takmičenje ribolovaca i „džipijada“ sa oko 100 posada, kao i bogat kulturno-umetnički program u kome učestvuju folklorni ansambli iz naše zemlje, Makedonije i Bosne i Hercegovine, trubači i pevači.

„Vlasinsko leto“ je kulturno-turistička manifestacija, koja ove godine slavi 25 godina postojanja i na koju dolazi sve veći broj turista i ljubitelja trube, a ove godine očekuju se gosti iz Srbije, Slovenije, pa čak i iz daleke Australije.

U skladu sa višegodišnjom praksom, Turistička organizacija Srbije i ove godine sponzoriše i dodeljuje jednu trubu najboljem mladom orkestru.

Posetiocima se preporučuje da ne propuste posetu plutajućem ostrvu na Vlasinskom jezeru i da se napiju vode kod Latinske crkve.

Plutajuća ostrva

Vlasinsko jezero, jedan od naših najatraktivnijih turističkih centara, nalazi se na oko 1.200 metara iznad nivoa mora. Jezero je veštačko, stvoreno 1949. podizanjem brane na reci Vlasini, čime je potopljeno nekadašnje vodoplavno zemljište. Od rastinja koje se našlo pod vodom i koje se polako raspadalo, stvorena su posebna plutajuća ostrva koja su postala zaštitni znak jezera. Vlažna i izuzetno hladna klima, kao i vulkansko tlo stvorili su uslove za razvitak specifičnog biljnog i životinjskog sveta. Biljka mesožder, koja raste na plutajućim ostrvima, predstavlja samo jednu od prirodnih retkosti tog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari