Danas se obeležava 23 godine od ubistva Slavka Ćuruvije 1Foto: EPA-EFE/SAŠA STANKOVIĆ

Na današnji dan, pre 23 godine, ubijen je novinar i vlasnik listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin” Slavko Ćuruvija.

Ćuruvija je ubijen s leđa, hitcima iz vatrenog oružja, dok se sa nevenčanom suprugom, istoričarkom Brankom Prpom vraćao iz šetnje.

Za ubistvo Ćuruvije, prvostepeno su osuđeni nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti. Zbog izdavanja naloga da se izvrši ubistvo, na 30 godina osuđen je nekadašnji načelnik RDB-a Radomir Marković. Istu kaznu dobio je i bivši načelnik Beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić zbog organizacije ubistva. Po 20 godina kazne dobili su nekadašnji inspektor u RDB-u Ratko Romić i Miroslav Kurak, koga je tužilaštvo oslovljavalo kao pripadnika rezervnog sastava ove službe.

Sudski postupak za ubistvo Ćuruvije počeo je tek 2015. godine. Nakon četiri godine sud je osudio okrivljene, ali i uveo peto N.N. lice koje je označilo kao neposrednog izvršioca. Apelacioni sud je ovu presudu ukinuo, nalazeći da je veće prekoračilo optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Nakon ponovljenog postupka, sud je došao do identične presude. Pravosnažna odluka se očekuje od Apelacionog suda, koji ovoga puta ne može presudu da vrati Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu.

Kao ključno svedočenje u ovom sudskom postupku, smatra se iskaz bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka, koji je obuhvatio svu četvoricu okrivljenih. On je pred sudom naveo da mu je Marković tokom marta 1999. godine tražio da likvidira jednu osobu, a da je on taj zadatak odbio zbog toga što je učestvovao u borbama na Kosovu. Nedugo nakon tog razgovora on je rekao Markoviću da ipak može da obavi zadatak, ali mu je rečeno da je već obavljeno.

U kasnijim kontaktima Marković je u razgovoru sa Ulemekom, Romića i Kuraka oslovio kao “oni Radonjini koji su ubili Ćuruviju”.

S druge strane, odbrana smatra najznačajnijim svedočenje Branke Prpe koja je navela da osoba koja je pucala u Ćuruviju ne odgovara fizičkom opisu Miroslava Kuraka.

Radomir Marković pravosnažnu presudu čeka u zatvoru gde već služi zatvorsku kaznu od 40 godine. Romić i Radonjić se nalaze u kućnom pritvoru, dok je Miroslav Kurak u bekstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari