Kada je ekipa naše redakcije stigla tokom jučerašnjeg prepodneva u Sterijino pozorje da sterijancima uruči primerke Danasa sa specijalnim dodatkom o 56. Sterijinom pozorju koje je sinoć počelo u Novom Sadu, susret je bio više nego prijateljski. Tamo u direkciji najveće pozorišne manifestacije sve je bilo mirno. Vredni ljudi su mesecima radili i sve na vreme postigli pa ništa nije „odavalo“ da je to upravo dan kada počinje Sterijino pozorje. Sve je spremno pa se na miru i gosti dočekuju. Urednik Danasa Rade Radovanović i novinarka Gordana Nonin predali su direktoru Milivoju Mlađenoviću novine, ali onda se desilo da su se Radovanović i Mlađenović prepoznali.


– Pa ja sam još kao jako mlad kod vas bio dva dana na praksi na Beogradskoj 202-ci, a naravno, pratio i Slobodnu Evropu i u vreme kada ste vi bili urednik – rekao je Mlađenović. Našem kolegi Radetu Radovanoviću su reči dobrodošlice prijale, a i on je uzvratio: „Znate, ja sam bio učesnik Sterijinog pozorja 1990. godine kada je ovde izvedena moja drama „Original falsifikata“.

U tako srdačnoj atmosferi se „prešlo“ na listanje Specijalnog dodatka. Sterijanci su, kao i prošle godine, bili veoma zadovoljni našim prilozima u dodatku.

– Znate, iako mi kao Sterijino pozorje spremimo našim gostima i flajere s programima i bogat katalog, opet oni mogu i u ovom dodatku da pronađu i više informacija, naročito o pratećim programima – zašto su pozorišni kritičari uveli nov način žiriranja, ili, na primer, o našim izdanjima i manifestaciji Dani knjige. Da ne pričam koliko je bitno da vaši čitaoci širom Srbije i regiona budu upoznati sa svim relevantnim činjenicama o ovogodišnjem Festivalu. Kulturi treba jača medijska podrška i trebali bi i drugi mediji da prate značajne stvari iz kulture. To je od izuzetnog značaja za ovu zemlju, jer kultura je ona koja može da izmeni svest građana o smislu života. Mi kulturnjaci se trudimo da napravimo festivale svetskog renomea ali kada to mediji ne proprate kako dolikuje, ni stručna ni šira javnost nemaju punu i pravu informaciju o tome. Upravo zato mislim da je važno ono što je list Danas uradio i prošle i ove godine.

Susretu se pridružila i Darinka Nikolić, glavna urednica pozorišnog časopisa „Scena“ i članica ovogodišnjeg žirija Okruglog stola kritike na Sterijinom pozorju.

– Dodatak je zaista lep. Evo, važno mi je što vaši čitaoci imaju informaciju o objavljenom dvobroju časopisa „Scena“, kao i to da je objavljen i broj na engleskom jeziku. U njemu su i naši dramski tekstovi prevedeni na engleski što je veoma značajno jer tako afirmišemo domaću dramu i dajemo priliku stranim pozorištima da imaju uvid u naše dramsko stvaralaštvo.

Nakon naše posete direkciji Sterijinog pozorja, ispred Srpskog narodnog pozorišta je počela tradicionalna akcija našeg lista „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“ u kojoj su građani za kupljeni broj jučerašnjih novina sa dodatkom o Sterijinom pozorju, mogli da izaberu i knjigu na poklon. Po najvećem suncu naša ekipa je razgovarala sa Novosađanima koji su bili zainteresovani ponajviše za knjižicu Koraksovih karikatura.

– Ovo je istorija. Uzmem ovu knjigu, gledam kako nam je bilo i više ništa ne moram ni da gledam ni da čitam. Koraks je sve rekao, i to iz dana u dan šta nam se sve dešavalo – rekao je jedan naš verni čitalac koga je obradovalo da ima Koraksove karikature „na jednom mestu“.

Mlađi Novosađani bili su zainteresovani da uzmu primerak časopisa „Nacionalna geografija“, a nisu bili retki ni kupci naših novina koji su uzimali po četiri primerka Danasa da bi uz to mogli da dobiju komplet od četiri knjige iz savremene istorije.

Pored činjenice da naša akcija nije bila na uobičajenom mestu u Zmaj Jovinoj ulici kod Katoličke porte gde su Novosađani i navikli da nas vide, bilo je važno družiti se sa njima i kod pozorišta, po suncu i vrevi. Na pozorišnom trgu je sve odzvanjalo od poziva na otvaranje Sterijinog pozorja: „Danas smo u vašem gradu, kupite „Danas“, poklonićemo vam knjigu, a večeras možete u pozorište. Sve o Sterijinom pozorju na jednom mestu…“

Mlađenović: Moram i ja vas da posetim

Oko pola dva, u posetu našem štandu došao je i Milivoje Mlađenović. – Moram i ja vas da posetim kada ste i vi mene – rekao je i ponovo prelistao novine. Naravno, direktor Sterijinog je prgledao i knjige na štandu, a zatim požurio u zgradu Srpskog narodnog pozorišta da vidi da li je i tamo sve u redu za uveče, za svečano otvaranje najveće pozorišne manifestacije u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari