Danica Grujičić: Državni lekari ne treba da rade i privatno, to je korupcija

Ostavite komentar


  1. Могу државни лекари да раде у приватним здрваственим установама али да су оне ифаљене 15о км од њихове матиче , државне , установе.
    Замислите да отворите ауто сервис и да један од ваших мајстора у истој улици , практично преко пута вас , отвори своју малу радњу где ће радити када заврши посао код вас.

  2. Gospođo ministarka rad u zdravstvu se ne meri brojem pacijenata i operacija već koliko su ti pacijenti zadovoljni tretmanom i uslugom.Lepa reč je pola izlečenja a za to nemate dugme. Imamo vrhunske stručnjake i osoblje koji su bedno plaćeni.

  3. Dobar lekar ne znaci i dobar menadzer. Ovo mi lici na jos jedan pokusaj koji ce se zavrsiti haosom u zdravstvu.

  4. Prosvetlice se kad je premijerka bude obavestila da privatno zdravstvo stoji na lekarima koji rade u drzavnoj ustanovi.

  5. A sto gdja radi na dva mesta. Pa. ni ona nije neki bas najsjajniji doktor. Takvi su već otišli.

  6. „Tako ću, recimo, ja kao ministar na jedno dugme moći da vidim koliko je neki doktor odradio pregleda taj dan, koliko operacija, a koliko je filozofirao“.
    Bravo, dousnik ostaje dousnik. Samo ce to da odigne i na visi nivo, da licno i spijunira i verovatno i kaznjava lekare.

  7. Samo me zanima ko će odgovarati zbog toga što su bebe primile fiziološki rastvor umesto vakcine?Kako to da se tek sada sazna za taj propust? Da li će bivši ministar zdravlja snositi odgovornost?

  8. Mislite sad je još gore jer ko nema novca ne leči se uopšte jer ili ne može da dođe na red za pregled, ili do stručnog lekara u državnom sistemu? Planski se već 20 godina sve prebacuje u privatan sektor, a sve je gore.

  9. Pa poboljšajte I’m materijalnih položaj. Bez zdravstva, obrazovanja i sudstva nijedna država ne može da funkcioniše. Šta je vama???

  10. Apsolutno podrzavam…jer kao tata dvoje dece mesecno moramo bar dva puta otici kod izabrane pedijatrice na privatnu kliniku,sto je trosak od 16.000 dinara…do duse kada odvedemo oba deteta u isto vreme dobijemo kolicinski popust,to jest pregled drugog deteta sa 50% popusta…da ne spominjem sto uz recepte dobijamo flajere za lekove…ja kad sam bio dete,lecili nas sa 2 antibiotika i 2 sirupa,a sada doktori prepisuju supersonicne lekove,a svaki po 1000 dinara. Zabraniti im privatnu i drzavnu sluzbu,pa neka odluce!!!!!

  11. Ideja za porodičnog lekara je teško održiva jer je medicina toliko napredovala da lekar opšte prakse ne može da leči celu porodicu od deteta do starih, ali se slažem da lekari ako rade u državnoj ustanovi ne mogu paralelno u privatnoj jer tako usmeravaju pacijente u svoje ambulante, a kad negde zapne onda ih vraćaju u državne bolnoce. Treba se napraviti I odgovarajući ugovori Izmedju privatnih i državnih ustanova jer kad u privatnoj bolnici pacijentu se pogorša stanje šalju ga u državnu a pre toga su naplatili sve usluge i ne vrše prenos novca u državnu bolnicu koja završava dalje lečenje.

  12. Poštovana profesorka, znajući da ste temeljni i odlučni molim vas proverite rad lekara u Valjevskoj bolnici. Nema ih ne primaju pacijente navodno imaju sve termine popunjene a čekaonice prazne . A o lečenju posebna priča. Kao da su susteri a ne lekari. Bavite iznenada nenajavljeni. Želim vam uspešan rad na mestu Ministra jer vašim znanjem ga zasluzujete

  13. Naravno da ne bi smeli. Neka rade u privatnim bolnicama i neka i te bolnice budu deo državnog zdravstvenog osiguranja. Isti bi trebalo da važi i za profesore državnih fakulteta. Oni ne bi smeli da rade na privatnim fakultetima koji su direktna konkurencija. I to je korupcija na visokom nivou. No, takvi profesori, kao i doktori-lekari se smatraju za uspešne, a ne za koruptivne. To narodu-glasačima ne smeta!!! A SNS misli samo o sebi i glasačima!

  14. Kada budeš obezbedila plate dostojne lekarskom pozivu, niko neće raditi privatno. Tada pošten rad nećeš nazivati korupcijom.

  15. Gde su pare koje se odbijaju svakom zaposlenom radniku mesecno po 7000,00dinar, za zdravstvo? A pored toga skoro sve placamo! Izracunajte koliko se odbije radniku za zdravstvo za 40 god.staza? Predlazem da se ovo vise ne odbija zaposlenim licima.Posto sve placamo.

  16. Здравство мора да се приватизује,али као што је урадио Израел.Држава власник 51%,али приватни сектор води менаџмент,дфжава је у принципу лош домаћин.То ради као сат,нема вишка запослених,плате одличне,нема рођачког и партијског запошљаваеа.А приватни сектор постоји као конкуренција,лекари не могу да раде на обе стране.

  17. Demagogija. Ako lekari ne mogu da rade privatno prekovremeno, onda im povećajte plate 30% i neće raditi. Mi bismo sve da imamo jeftino (ili besplatno) i kvalitetno. E, pa ne može. Zna se da su npr. u SAD najbolje plaćeni lekari i advokati. Prema tome, dosta te demagogije.

  18. Digiralizacija zdravstvs takodje znači da lekari gledaju više u ekran nego u pacijenta.

  19. Nisam ocekivao ovakav komentar od drzavnog sluzbenika.
    Mogu reci samo bravo i puno srece ukoliko si iskrena.

  20. E za lekare koji rade na sto mesta je u pravu. Ili u drzavnoj bolnici ili privatno. Neka se odluce a ne jednim dupetom na dve stolice.

  21. Nerealno i opasno.Svi dobri lekari ce onda raditi privatno.U drzavnim ustanovama nece biti dovoljno lekara,ostace drugorazredni i pocetnici!

  22. Bravo za ministarku!
    Pre podne u državnim bolnicama neće ni da vas sasluša lekar a popodne taj isti je „mazna Mara“u privatboj ordinaciji.U državnoj bol ici se odmaraju da bi u privatnoj pkazali Hipokratovu zakletvu sa papeenim nadoknadama.

  23. Moj kolega doktor koji radi u privatnim ordinacijama,kupio 4 stana za 8 godina.Da li je to pošteno i prema nama koji radimo samo u državnim ustanovama i građanima koji plaćaju debelo kod privatnika.

  24. Bravo za ministarku,samo da istraje u tome.Podrška je apsolutna od svih korisnika zdravstvenih usluga i lekara koji ne sede na dve stolice.

  25. postovana profesorko, ako ste na poloyaj dosli samo radi nove onkologije da biste ostavili spomenik sebi onda od ydravstva pod vasim vodjstvom nema nista.

  26. Bravo! To je stvarno neko odavno trebao da kaže! U državnim dr.primaju samo svoju porodicu i prijatelje,a mi koji nemamo nikog,a koji nemamo novac,nemamo nigde ni pristup. Još jednom,BRAVO!

  27. Verujem da ćete se izboriti sa korupcijom. Danica Grujičić je jedina svetla tačka u Vladi Srbije.

  28. Bravo Dano,dijagnoza je pravilno uspostavljena,ali kako dalje u kandžama korupcije medicinsko/farmakološke mafije

  29. Svaka čast lekarima ali dajte veće plate,vozači po bolnicama imaju 40000 din platu i to su ljudi koji sj pred penzijom i ne mogu da promene posao.

  30. Bravo,ovom izjavom me je kupila ministarka Grujicic..Slazem se da lekari ne bi trebalo da obavljaju posao i u drzavnom i u privatnom sektoru,neka se odluce za jedno..

  31. Ne slazem se sa dr Grujicic.Korupcija je kada se lekaru u drzavnoj ustanovi plati za neku intervenciju ili pregled.

  32. Slazem se da lekari ne treba da rade i u drzavnim i u privatnim institucijama, to je sukob interesa.

  33. Odavno u ovoj zemlji može da se leči samo onaj koji ima pare.Da se ne zanosi ministarka, državno zdravstvo ne postoji.

  34. Svaka cast, samo daj Boze da uspe da realizuje odvajanje rada drzavno i privatno.
    U bolnicama se manekenisu a privatno su med i mleko.Retki su oni koji rade adekvatno na oba mesta. BRAVO DANO!

  35. Pa konačno,nek se odluče,jel primaju platu od države ili će sami da je zarade?Jel daju 100% sebe na državnom ili privatnom poslu?jel im državni posao služi za odvlačenje pacijenata u privatnu praksu?u pravu je žena.A svi su se svikli da je korupcija nesto prihvatljivo,a ne kriminal.

  36. Gospodjo ministarka, upravo je suprotno. Ko ima para da se leci, leci se. Ostali, sta im Bog da.

  37. Reče žena koja je u najkorumpiranijoj vlasti i koja ni dinara ne bi dobila za svoje planove da im se nije priklonila. Lekari rade privatno jer nisu dobro plaćeni, nek im podigmu plate pa neće ići dodatno da rade.

  38. Ovi koji kažu da je ovo što ona govori super, nek se onda ne žale na kvalitet usluge u državnim ustanova. Zamislite kad lekar sa svojom platom ne može da podigne kredit za stan. Onda će svi kvalitetni (koji su ostali posle bega mnogih u Nemačku) raditi privatno. Valjda je rešenje da lekarima podigne plate.

  39. Izjednačiti državno i privatno zdravstvo,ko želi privatno sa boljim uslovima i boljim lekarima nek doplaćuje. Dr da se odluče gde će raditi, ako ih uhvate da sede na sve stolice,oduzimati im licencu

  40. Pa jeste… šta je nego korupcija kad kažu čoveku u Gradskoj bolnici da nema anestezije za kolonoskopiju, i da ako zeli anesteziju ide privatno, kod istog dr koji bi mu i tu radio, ali za 30.000.

  41. Malo o lekarima opšte prakse…. u Nehruovoj u Domu zdravlja, se neki od njih igraju pulmologa, pa za 6 meseci pošalju osobu u grob.
    Samo kažem.

  42. Pa eto sada ste u prilici da to zakonski regulišete.
    Da vidimo i to čudo, ili samo obećavate i manipulišete kao Vučić.

  43. Напокон да неко јавно осуди истовремени рад у приватној и државној установи…

  44. U centar. Bravo gospodjo Danice..Licno sam vise puta bio kod specijaliste i gledao kako ugovaraju posao po podne a cekam na pregled. Dok pricam problem oni i ne slusaju telefoniraju i razgovaraju izmedju sebe.

  45. To je trebalo unazad mnogo godina zabraniti . Prvo, zauzeli mesta u zdravstvenih ustanovama, a baška je korupcija i mnogo štošta. A mnogi lekari idu u inostranstvo jer godinama ne mogu da se zaposli.

  46. Privatni sektor treba da se integrise u sistem zdravstva, tako da RFZO placa usluge privatnom sektoru.

  47. A ona može da ima dve fotelje, svoju u državnoj zdravstveno ustanovi i ministarsku, ups to nije privatna fotelja…. Sram Vas bilo….

  48. Nek plati onda drzava lekara. Privatnik ga rabi za malu lovu. Hocu bre pregled kako treba i vremenom uskladjen.

  49. Mnogi od nas lekara radi samo na jednom mestu u privatnom sektoru ….a istovremeno imamo i veliki broj kolega koji pored državne službe rade i na više privatnih. Nekad se pitam – koliko vam je novca dovoljno ???

  50. Bravo! Svi doktori koji rade u državnoj ustanovi,samo primaju platu. Ne rade ništa.Privatne ustanove su im prioritet

  51. Neće ona moći da uradi za svoj kratkoročni mandat ništa,a i da proba samo će tako da pomogne da mnogi lekari pređu totalno u privatni sektor. Tek tada narod neće moći da se leči. Živi bili pa videli!!!

  52. Dr Grujičic je 100% u pravu. Treba zabraniti rad u privatnoj praksi svih lekara koji primaju platu iz budžeta. Ovo što se sada radi je otvorena korupcija. Narod trpi najveću štetu.

  53. Molim Vas obezbedite doktorima dostojanstvene plate i nece raditi privatno. Doktori, profesori i generalno struka, moraju da budu najbogatiji ljudi u zemlji, a ne raznorazni „biznismeni“.

  54. A sta je politika u Srbiji nego koprupcija,sta je Srbija nego korupcija.
    Ucitelji I lekari ne mogu da budu korupcija ako lece I uce ljude.

  55. Direktor instituta za onkogiju treba da bude radiolog koji se bavi onkologijom,Hirurg koji se bavi onkologijom sa ne neurokirurg,ortoped,ORL…njihova onkološka oboljenja su procentualno mala.Nisu kompetentni za maligna oboljenja.

  56. Bravo za ministarku Danicu,treba stati na put svim lekarima koji rade u drzavnim institucijama a imaju i privatne ordinacije

  57. Zdravstvo nam je i onako u totalnom kolapsu .Ova će ga definitivno dotući . Kako ih samo nalazi,velika štetočina,svaka mu čast .

  58. Da li Vi stvarno mislite da.bi ja kao med tehnicar isao da radim posle posla u neku privatnu ordinaciju? Radije bih bio kuci sa decom, ali ta deca evo zele na rekreativnu nastavu, dvoje dece 80.000.. Tako je I sa lekarima. Nema tu nikakve korupcije, narodu su potrebni meseci da se dijagnostikuje, makar privatno mogu za 10 dana sve da obave. To sto ce te vi zabraniti rad privatno nece narodu nista ubrzati, cak suprotno od toga.

  59. Prava stvar! Retko gde u svetu lekari istovremeno rade i u privatnom i u državnom zdravstvu kao u Srbiji. Ovde lekari popodne pregledaju pacijente u privatnoj ordinaciji, uzmu pare, pa im kažu da sutra dođu kod njih u državnu bolnicu da obave one preglede koje ne mogu obaviti privatno. Mada se bojim da će se sve završiti kao pre desetak godina kada je državnim lekarima bilo zabranjeno da rade u privatnoj praksi, ali niko nije kontrolisao da li se zabrana sprovodi niti je bilo ko od lekara izgubio posao u državnim ustanovama zato što je radio privatno.

  60. E kad bi mogli tome da stanete na put ,opsta praksa degradirana samo pise upute prehladjene salje u covid .A sto se tice privatne svi su tamo iz drzavne u drzavno reda radi se ide evo slucaj mladica oba lekara rade u Medikus a i ostali specijalisti ili Alba Paracin i tako nas jadne lese i vrte naokolo nazalost bolesnim….

  61. Cista demagogija. Privatno zdravstvo nazalosy odrzava drzavno, ukoliko se zabrani popodnevni rad u privatnim ustanovama tesko ce te bilo koga ko zna nesto zadrzati da ostane drzavno. Vece plate i bolji uslovi rada su ono sto je resenje. Nikakvi populisticki potezi!

  62. Bravo! Treba razdvojiti privatni i državni sektor. Lekari samo na novac misle i nikada im nije dosta istog. Kako se to, taj isti lekar, kada je u državnoj bolnici, ponaša užasno prema pacijentima, samo što ih ne bije, potpuno nezainteresovan da temeljno pregleda pacijenta, a kada je u privatnoj bolnici od njegove ljubaznosti, servilnosti i požrtvovanosti pacijenti ne mogu da se odbrane?!? Zašto se ne deru pacijentima u privatnim bolnicama?!?

    Drugo, kako lekar koji je radio 8 sati u državnoj bolnici ili, još gore, dežurao 24h može bez problema da nastavi rad u privatnoj bolnici? Nije li umoran, iscrpljen? Očigledno u državnoj fušeraji (jer niko neće da ga otpusti ako napravi grešku ili ne radi ništa), a u privatnoj bolnici daje svoj maksimum. Ne može niko, pa ni lekar, da bude 24h, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini 100% angažovan i da posao obavlja besprekorno. Negde mora da kiksne!

    Naravno, čast izuzecima koji rade ili samo u državnim ili samo u privatnim bolnicama i u potpunosti poštuju Hipokratovu zakletvu. Nažalost, takvih je malo!

  63. Podržavam ministarku, ali imam i jedan predlog tiče se lekara opšte prakse. Lečim se u Domu zdravlja Vracar, npr. Dr Vanja Djokic ima dnevno i po 50 pacijenata-dok druge doktorke šetaju i nemaju pacijenata, a imaju istu platu. Kad bih bili plaćeni po broju pacijenata, tada bih se otimali za posao. Doktorka Vanja Djokic je vrhunski dijagnosticar, doktorka za svaku pohvalu-ljubazna, profesionalni, puna razumevanja…ne ide na pauze. To je sve istina, možete proveriti.
    Nadam se da će neko ovo pročitati i nagraditi vredne doktore i odlične dijagnosticare, a one sto šetaju i dodju da se odmore na poslu-degradirati.
    Srdačan pozdrav

  64. U Slovačkoj lekari ne rade privatno, samo u drzavnim bolnicama za male plate. 10 godina traze bolje plate i uslove za rad. Pocetkom oktobra više od 2000 lekara je dalo otkaz. Otkazni rok je do pocetka decembra. Ako im do tada ne ispune 8 uslova koje su dali prestace da rade. Ako se to desi njihov zdravstveni sistem puca. Nasi cute zato što poslepodne privatno zarade. Kada im se to zabrani u drzavnom sektoru nece ostati niko barem ne oni koji znaju posao. Ici ce ili privatno ili van zemlje. Mozda ideja nije loša i tako bi trebalo da bude ali treba razmišljati o posledicama takve odluke.

  65. Bolje da ništa ne menjate jer za to što predlažete potrebna je prvo ozbiljna analiza, pa izrada strategije itd…a to mnogo više traje od vašeg kratkog mandata. Ne igrajte se poslovima koje ne znate, napravićete štetu.

  66. Taman da se oslobodi vise radnih mesta za mnoge lekare sa biroa, umesto da jedan lekar radi na 3 mesta…

  67. Kada budete povecali plate doktorima, onda oni mozda i nece raditi privatno. A privatnici ce imati posla jer je preglede, analize i dijagnostiku je nemoguće zakazati preko IZISa. Pa tako i dalje vazi pravilo “ko ima novca, lecice se”… na zalost!

  68. Povecajte plate lekarima 100% i zavrsena prica.Nijedan nece ici da radi kod privatnika jer nece biti potrebe
    Ovako je sramota pricati za ljude da su korumpirani,ako idu da svojim znanjem i radom zarade novac za svoje porodice

  69. Svaka cast doktorki Gruicic,to nam daje made dacemo mi obicni ljudi, biti uvazavani.

  70. Problem su nabavke i procenat koji se dobija , dobro plaćen ulazak farmaceutskih kuca u bolnicu , studije koje se plaćaju po pacijentu – na ruke , rad nastavnog osoblja uključujući i koleginicu Danu tj dve plate za jedno radno vreme ( sa fakulteta + sa klinike ) , rad na daljinu ( C. Gora , Banja Luka ) i 300 € dozvoljen poklon
    Nisu problem kolege koje rade posle posla za par hiljada dinara ,
    Zna to dr Danica ali zna i šta treba reci da bi se pidilazilo narodu koji je u ocajnom položaju za dijagnostiku , lečenje … + veliki broj nezaintetsovanih , na žalost mladjih koji nemaju od koga da nauče , a to je valjda populizam .

  71. Konačno da se neko seti da zabrani rad jednom lekaru u oba sektora.
    Oni u državnim klinikama otaljavaju posao, stalno prave pauze jer su umorni od predanog posla u privatnim klinikama, i čekaju penziju koja im je tu osigurana. U privatnim se stave na raspolaganje maksimalno, tamo su ljubazni i posvećeni.
    Moj suprug je upravo zbog takvih izgubio život – površno su ga pregledali i govorili da se samo uplašio, a naša je greška što nismo išli kod istih tih lekara u privatnu kliniku – tamo bi sigurno bio bolje pregledan i dobio dijagnozu a samim tim i šansu da preživi.
    Ovako, na pravdi Boga, ode na onaj svet ni kriv ni dužan. Jedino naivan jer smo mislili da jedan lekar daje sve od sebe, bilo da radi privatno ili u državnoj ustanovi. Imali smo beskrajno poverenje u državno zdravstvo a to nas je koštalo njegovog života.
    Neka izaberu gospoda lekari – privatna ili državna služba – jer niko ne može biti koncentrisan na posao ako radi dve smene (državnu i privatnu) a pogotobo ne neko od čijeg rada zavise životi ljudi.

  72. Korupcija je da neko kao vrhunski cenjen strucnjak ne moze da uradi sa struku dok se ne uclani u partiju. Pa onda pricajte i savetujte mlade da treba da uce i zalazu se.

  73. I ovo malo kvalitetnih lekara koji žele da napreduju otići će van zemlje,jer im je uskraćeno osnovno pravo na dodatni rad i usavršavanje van matične ustanove.

  74. A ministarka može kvaltetno da obavlja funkcije načelnika odelenja NHK, gama i X noža, direktora onologije i ministarskog mesta…

  75. A od kada je to “ savest“ proradila kod Dr. Dane? Od kako usla u SNS i postala ministarka? Pa, cini mi se da pre nije tako govorila.

  76. Draga doktorko zbog svega što se dešsva u zdrabstvu ne idem na bilo kakve kontrole godinama. Teram ovako i čekam da me gospod pozove. Imam preko osamdeset godina. Invalid sam preko 80 posto bez tuđe nege i pomoći. Uobrazloženju piše da ću je dobiti kada izgubim još neki ud. Sve je korumpirano. Supruga operisana od katarakte oslepela na jedno oko. Za nas važi ona njegoševa“sirak tuži bez iđe ikoga“

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.