Nakon dvadeset tri godine od stravičnog zločina u stanici Štrpci, u Bijelom Polju je 27. februara otkriveno spomen obilježje – skulptura „Sat života“ koje će svjedočiti o ovom zločinu i opominjati da se tako nešto nikada i nikom ne ponovi. Ova skulptura djelo je svjetski poznatog umjetnika Zlatka Glamočaka, koji je u reljefu opisao događaj u Štrpcima.

Opisao sudbinu tih ljudi i predmete koji su svjedočili njihovim posljednjim momentima: novčići, satovivi, naočare, ispijene konzerve koka-kole… Ali i vojničke čizme, opasače i torbice. Umjetnik je objasnio da je skulptura visoka pet metara i 20 centimetara, pa njegova sjenka može postati osnova za sunčani sat, zbog čega je nazvana „Sat života“.

– Dao Bog da se nikada i nikom ne desi ono što se desilo u Štrpcima 27. februara 1993. godine. Da se to ne bi dogodilo potrebno je da se pred lice pravde izvedu vinovnici zločina, rekao je predstavnik porodica stradalih putnika Ragib Ličina. Predstavnik Foruma Bošnjaka Mirsad Rastoder kazao je da neizvjesnost od 23 godine boli. „Boli što je samo jedan od saučesnika u zločinu osuđen, a ostali se šetkaju kao da se ništa nije desilo. Boli sumnja u pravosuđa koja su tek prošle godine krenula da sude optuženim za otmicu u Beogradu i Sarajevu, sa mnogo nepoznanica i odugovlačenja. Boli što jezero Perućac i dalje krije posmrtne ostatke, a grijeh prema zaboravljenim porodicama se uvećava“, rekao je Rastoder.

Za mlađeg sina otetog Fehima Bakije, Edina Bakiju, pisak lokomotive nije običan pisak, već vrisak onih nesrećnika što su bez ikakve krivice odvedeni i pobijeni. Kada oficijelni spiker na stanici najavi da je voz Beograd – Bar na tomitom peronu, nekakva jeza prođe kroz njega.

– Od piska lokomotive me obuzima tuga, kaže Edin Bakija, a Ragip Ličina, čiji je brat otet iz voza, dodaje: „Puno puta sam prolazio kroz Štrpce, poslije zločina i kad voz stane na stanicu, vrate mi se slike otmice koje sam iskonstruisao u glavi“, kaže Ličina. Predsjednik stručne komisije za izbor umjetničkog rješenja za spomenik štrbačkim žrtvama Abaz Dizdarević ističe da ova skulptura opisuje događaj u Štrpcima, svojom višeslojnošću istorijske, filozofske i likovne utemeljenosti, te da je evidentan analitičko istraživački pristup u prikazu drame u Štrpcima.

– Kroz konceptualizovani oblik, svedenost forme, autor je skulpturalno ostvario kontinuitet tradicionalnog i savremenog. I objasnio hronologiju zločina, navodi Dizdarević. Spomenik je postavljen u centru Bijelog Polja u Ulici Lenke Jurišević, u neposrednoj blizini dječjeg vrtića „Pčelica“.

– Ovaj spomenik govori o posrnuću čovjeka. Tu je da bude podsjetnik u vremenu na ljudska nečinjenja. Da naše najmlađe na vrijeme nauči univerzalnim vrijednostima. Tu je da označi sat života. Ovaj spomenik je podignut tragičnom događaju, za podučavanje budućih generacija. Stvoren je da traje u vremenu, da u kolektivnom pamćenju podupre skup sjećanja na nevine žrtve, na naše nestale sugrađane i ostale putnike iz voza 671. Kao svojevrsni svjedok vremena i događaja u Štrpcima, ovo umjetničko djelo ima merojijalnu ali i edukativnu funkciju. Isto onako kao Dnevnik Ane Frank ili Šindlerove liste. Ova skulptura će stajati kao snažan svjedok dramatičnog događaja u Štrpcima, a svojim vizuelnim porukama će opominjati i slati poruku generacijama, kaže Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari