Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović sastao se juče u Sarajevu s ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, u odvojenom susretu na ministrov zahtev. Davutoglu je razgovarao i sa ostalim najvišim zvaničnicima BiH.


Na sastanku Davutoglua i Radmanovića bilo je reči o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i stanju u BiH, izvestio je klix.ba. Turski šef diplomatije je uputio zvanični poziv Radmanoviću da poseti Tursku i ponovio raniji poziv predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da poseti Tursku i da razgovaraju o svim pitanjima u vezi s odnosima između BiH i Turske.

– Turska nema skrivenu agendu kada su u pitanju Balkan i BiH. Nema tajni između BiH i Turske. Naša eventualna neslaganja ili razmimoilaženja stvar su nedostatka međusobne komunikacije i informisanja – rekao je Davutoglu.

Jedna od tema razgovora dvojice zvaničnika bila je i odnos BiH prema NATO-u. Radmanović je ponovio da u dva entiteta u BiH postoje različita gledanja na eventualno članstvo u savezu. On je rekao da „ne treba javnost opterećivati članstvom u NATO-u, koje nije na dnevnom redu u ovom trenutku“.

– Nakon dogovora o vojnoj imovini, BiH je stekla uslove za aktiviranje Akcionog plana za članstvo, nakon čega predstoji dugo vreme da stanovnici BiH razložno razmotre i donesu najbolju odluku o eventualnom stupanju u članstvo NATO-a – istakao je Radmanović.

Davutoglu je informirao Radmanovića da je Turska odobrila povoljan kredit Bosni i Hercegovini za razvoj malih i srednjih preduzeća, te pozvao preduzeća iz Republike Srpske i Federacije BiH da apliciraju kod banaka za navedena kreditna sredstva, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari