"Deca nas stalno pitaju da li nam je groblje dvorište": Težak život Zaječaraca iz Braće Taskovića 1Foto: M.S.

Stanovnici ulice Braće Taskovića već godinama imaju isti problem. Sa topljenjem snega i prvim jačim pljuskom njihova ulica pretvara se živo blato. Tako je, kažu, od kada su se doselili, ali su tada obećanja bila jedno, a realnost drugo. Drugi problem predstavlja širenja groblja, pa umesto pogleda na zelenilo imaju terase sa pogledom na groblje.

Prema rečima žitelja ove ulice svakodnevne aktivnosti kao što je odlazak na posao, do prodavnice, ili odlazak do škole postaju izazov, a ulica se zimi i ne čisti.

Pošto se kuće nalaze na nekoliko metra od groblja, deca često pitaju da li žive na groblju?

Kako su oni kazali za Danas, njihove muke su počele osamdesetih godina prošloga veka, kada su kupili zemlju, i dobili odobrenje da mogu da izgrade porodične kuće.

“Osamdesetih godina prošloga veka kupili smo ovde zemlju i izgradili svoje domove. Tada nam je rečeno da se groblje neće širiti, a da će pogled na groblje pokriti zelenilom, kao i da će tu biti izgrađeno igralište za decu- rekli su i da će ulica biti asfaltirana”, objašnjava Dušanka Stevanović.

Kako je ona kazala za Danas, od obećanja do današnjeg dana ništa nije ostvareno, a iz godine u godinu, problemi se samo nagomilavaju.

“Ulica do sada nikada nije asfaltirana i mi još gazimo blato. To su već četiri generacije koje nemaju život dostojan čoveka. Deca idu prljava u školu, a zimi kada padne sneg, niko neće da nam očisti ulicu. Nemamo nikakvu specijalnu želju, već ako nam se kuće vode da su u prvoj zoni, da imamo i mi uslove kao i ostali”, ističe naša sagovornica.

"Deca nas stalno pitaju da li nam je groblje dvorište": Težak život Zaječaraca iz Braće Taskovića 2
Foto: M.S.

Ona ističe da je godinama zvala novinare i nadležne službe, ali do sada sve je ostalo na obećanjima i ništa više od toga.

“I kada smo zvali za pomoć, jedino su novinari dolazili i pisali, a od nadležnih službi niko. Mislili smo da će oko izbora doći neko, ali ni tada se nisu pojavljivali, svi beže od nas”, objašnjava Dušanka.

Obećanje da se groblje neće širiti, takođe, nije ispunjeno, pošto su kuće bukvalno sa svih strana okružene grobljem.

“I to je veliki problem. Sa prozora i sa terase gledamo pravo u groblje. Unuci me često pitaju da li mi živimo na grablju? Da li nam je groblje dvorište? Šta ja njima da kažem, kada smo sa svih strana okruženi grobovima, osim sa zapadne strane”, kaže ona.

Prema njenim rečima, problem je i što između njihovih kuća i groblja nije napravljen zeleni pojas koji je još davno obećan.

“Sada umesto zelenog pojasa imamo trnje i korov. U planu je pisalo zeleni pojas oko groblja, a ne zmijarnik pored naših domova. Deca često kada pođu u školu, vrate se kući pošto su videli zmije. Sramota me je i od prijatelja kada dođu kod nas, svi nas pitaju kada će ovo da se sredi”, objašnjava sagovornica Danasa.

"Deca nas stalno pitaju da li nam je groblje dvorište": Težak život Zaječaraca iz Braće Taskovića 3
Foto: M.S.

Pre tri godine radnici pogrebnog preduzeća, ali i nadležnih službi, pokušali su još više da prošire groblje ka kućama stanara pomenute ulice.

“Počeli su da kopaju i da mere za nove grobove, na samo par metara od kuće. Mi smo se svi pobunili, pisali raznim inspekcijama i radovi su stopirani. Pogledajte još žice vire gde su planirali da rade. Više nikome ne verujemo, pošto se bojima, da će ovaj plan sprovesti u delo”, kaže Dušanka.

Veliki problem, prema rečima naše sagovornice, javlja se kada su sahrane, parastosi ili pomeni na groblju, pošto se automobili zbog nedostatka parking mesta parkiraju kod njih, a nakon toga pojavljuju se psi lutalice.

“Tu tek nastaje problem. Mi razumemo ljude da nemaju gde da se parkiraju, ali zamislite kada vam se ispred ulaza u kuću parkiraju deset ili petnaest automobila. I ovaj problem treba hitno rešiti kao i problem pasa lutalica, koji se zbog hrane šetaju po groblju”, napominje ona.

Milena Manojlović stanarka pomenute ulice, takođe, ističe da je problem u njihovoj ulici višegodišnji i da se ne vidi kraj njihovim mukama.

"Deca nas stalno pitaju da li nam je groblje dvorište": Težak život Zaječaraca iz Braće Taskovića 4
Foto: M.S.

“Nemamo asfalt, a kada padne kiša imamo živo blato. Obuća nam je prljava, a što se uslova za normalan život tiče, možemo samo da sanjamo. Mi smo prevareni još davno i sada nam niko neće pomoći”, objašnjava stanarka ove ulice.

Ona još kaže da kada su kupili zemlju, obećan je zeleni pojas, da se groblje neće širiti, i da će tu biti prodavnica, a umesto toga, dobili su kuće sa pogledom na groblje.

Planom nabavki Gradske uprave za tekuću godinu predviđeno je izdvajanje u iznosu od više desetina miliona dinara za radove na letnjem održavanju puteva i ulica na teritoriji grada Zaječara, dok je za rekonstrukciju ulica, takođe, predviđen milionski iznos, pa stanari ulice Braće Taskovića s pravom mogu da očekuju, da će i oni nakon skoro 40 godina dobiti asfalt, ali to ne zavisi od njih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari