Deca sa Kosova stigla u posetu novosadskim vršnjacima 1Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Četrdesetoro dece sa Kosova i Metohije u poseti je Novom Sadu, u okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta“.

Projekat je osmišljen kao sedmodnevni boravak dece kod svojih vršnjaka iz osnovnih škola „Dušan Radović“ i „Žarko Zrenjanin“. U pitanju su deca uzrasta od 12 do 14 godina, iz mesta Ranilug.

Na prijemu za učenike sa Kosova koji je organizovan danas u Gradskoj kući, član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić istakao je da je projekat usmeren na „stvaranje novih prijateljstava i pruža priliku deci sa Kosova i Metohije da upoznaju Novi Sad“ i dodao da i učenici naših škola imaju priliku „da saznaju o tome kako se živi u južnoj srpskoj pokrajini“.

– Poruke Evropske prestonice kulture je da su mir i međusobno razumevanje među ljudima jedini mostovi koji zaista spajaju i tako čine svet dobrim mestom za život. Nadam se da će generacije koje dolaze na takvim vrednostima stvarati društvo koje će biti otvorenije i bolje za svakog pojedinca – naglasio je Rožić.

Direktorka Osnovne škole „Veljko Dugošević“ iz Raniluga Danijela Denić rekla je da takva druženja stvaraju most neraskidivog prijateljstva među decom, kao i da se učenici „osećaju kao kod kuće u novosadskim porodicama“.

Projekat „Svim srcem za osmeh deteta“ obuhvata nastavne i vannastavne aktivnosti u školama domaćina, posete kulturno-istorijski znamenitostima Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške gore, kulturne i sportske aktivnosti, kao i raznovrsne sadržaje zabavnog karaktera, navodi se u saopštenju iz Gradske kuće.

Taj projekat po osmi put organizuje Udruženje građana „Novi Sad“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari