Deca se igraju rata pod ruskom zastavom 1foto screenshot facebook Bojevo Bratstvo Kruševac

Borbe partizana i Nemaca, i igre rata u kojima smo većina nas kao deca spontano učestvovali, sada su dignute na viši, malte ne institucionalni nivo. Naime, deca školskog uzrasta, postavljeni šatori, istaknute zastave Rusije i Srbije, predstavnici kontroverznog centra koji drže obuku iz prve pomoći, neki su od detalja sa dečijeg kampa održanog na jugu Srbije u organizaciji nekoliko udruženja ratnih veterana Srbije, ali i zvaničnih predstavnika Rusije.

Kako navodi Radio slobodna Evropa (RSE), kamp je održan u Kruševcu, sredinom maja, a njegova realizacija ima veze sa Ambasadom Rusije, Srpsko-ruskim humanitarnim centrom i zvaničnicima Kremlja i ruske službe bezbednosti.

Lokalni gradski park u Kruševcu, kako su organizatori naveli, pretvoren je u „štab i poljsku bolnicu oslobodioca u Drugom svetskom ratu“, a deca su imala zadatak da „pomognu jugoslovenskom partizanskom odredu i vojnicima (ruske) Crvene armije u rešavanju taktičkih zadataka i pružanju lekarske pomoći ranjenim vojnicima“.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović smatra da se radi o klasičnoj zloupotrebi dece i indoktrinaciji koja treba, navodno, da mlade učesnike kampa nauči antifašističkim vrednostima, jasno se pozivajući na Drugi svetski rat.

– Problem je u tome što niti današnja Srbija, a još manje Rusija, nisu države čiji su vrednosni sistem i politika zasnovani na tim vrednostima. Naprotiv, obe zemlje pokazuju jasne i nedvosmislene signale da su nacionalističke, šovinističke, da su im imperijalističke težnje i osvajanje i terorisanje zemalja u okruženju cilj poslednjih nekoliko decenija. Takođe, isticanje ruske zastave ima jasnu poruku i sve ovo ukupno je dalje sramoćenje Srbije i pokazatelj da sve dublje tonemo u jedan sumanuti konstrukt koji će se veoma bolno i otrežnjujuće završiti za Srbiju i srpski narod – ukazuje Ćorović za Danas.

Prema njenim rečima, da kojim slučajem neko od aktivista/kinja civilnog sektora napravi kamp u kome bi se isticale zastave SAD ili neke evropske zemlje, digla bi se kuka i motika da to osude, ali, dodaje, podaništvo Srbije u odnosu na Rusiju je već toliko metastaziralo da više nema otpora ovakvim somnabulnim projektima i aktivnostima.

– „Slobodarska Srbija“ nikada nije bila u podaničkijem i podređenijem položaju još od osmanske vladavine, i da nije sve ovo toliko jadno, možda bi bilo karikaturalno. Ali, nikako i smešno, jer sve ovo što vlasti naše države rade i dopuštaju je baš valjanje po blatu – ističe Ćorović.

Sportski dečji kamp, kako je ovaj događaj sa decom školskog uzrasta predstavljen, nije bio medijski najavljen ni propraćen, ali se fotografije mogu naći na Fejsbuk stranicama pojedinih organizacija ratnih veterana. Na tim slikama se vide i učesnici sa majicama na kojima je slovo „Z“.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, ocenjuje za Danas da u situaciji u kojoj se naša zemlja nalazi ima mnogo tema povodom kojih je daleko više razloga da se sa decom i mladima radi, nego što su te paravojne. Kako navodi, teme kao što su zaštita životne sredine, suzbijanje šovinizma ili homofobije, unapređenje ljudskih prava i sl. daleko su umesnije nego što je rukovanje oružjem i medicinska pomoć u ratnim uslovima.

– Ali ni akcije proklamovane u svrhe koje pominjem nisu dobrodošle ako je nejasno i netransparentno praktično sve što je relevantno – šta je zaista njihov cilj, kakav je program, ko je pravi organizator, ko je finansijer? A to pogotovo kada su prisutne sumnje da su pitanju manje ili više zamaskirane tzv. „patriotske ratne igre“. Mi smo pre par godina bili suočeni sa akcijom u organizaciji jedne ruske desničarske organizacije, sa paravojnim kampom na Zlatiboru. To su naše vlasti tada zabranile, kako su saopštile, „zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti – podseća Šabić.

On dodaje da bi bio red da vlasti javnosti saopšte kakav stav sada imaju.

– U aktuelnoj situaciji neodgovorno je da se prave nevešti i da ne primećuju nekakvu obuku dece koja snažno asocira na paravojnu, pod ruskom zastavom i uz prisustvo nepoznatih lica koja nose famozno slovo „Z“, koje je u međunarodnim relacijama postalo simbol agresije. Zar nadležni pod takvim okolnostima ne vide mogućnost zloupotrebe dece ili uznemiravanja javnosti – pita Šabić.

Na Fejsbuk stranici Udruženja ratnih veterana „Bojevo bratstvo Kruševac“ od 14. maja 2022. vidi se predstavnik Srpsko-ruskog humanitarnog centra kako drži obuku deci iz pružanja prve pomoći. Tokom događaja bile su istaknute zastave Srbije i Rusije, ali i Srpsko-ruskog humanitarnog centra, na čijem zatvaranju u Srbiji zapadne zemlje insistiraju navodeći da je reč o pokušaju uspostavljanja ruske vojne baze, navodi RSE.

Rakić: DS je protiv militarizacije društa

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić ističe za Danas da je DS i programski i ideološki opredeljena za građansko, demokratsko, civilno društvo. „Principijelno smo protiv militarizacije društva, indoktrinacije mladih i svih drugih negativnih pojava i uticaja. Obrazovanjem mladih treba da se bavi država i profesionalne i stručne organizacije, a ne sumnjiva udruženja. Deca koja žele da savladaju osnove prve pomoći mogu to da urade u okviru organizacije Crvenog krsta i nije dobro ni za decu ni za društvo da se uključuju u nekakve programe i projekte koji nisu prošli stručnu verifikaciju i za koje se ne znaju ni motivi, ni ciljevi, ni metodologija“, naglašava Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari