Deca u vrtiću na 40 stepeni borave bez klima uređaja 1Foto: Shutterstock

Grupa roditelja iz beogradskog vrtića „Pahuljica“ poslala je žalbu svim referentnim institucijama kako bi pokušali da reše pitanje nehumanih uslova u kojima njihova deca borave ceo dan. Inicijatori ove akcije i borbe za bolje uslove su dve mame Ana Stanić i Dragana Ilić Ležaić koje nisu mogle da trpe da njihova deca ceo dan borave, kako kažu , u „paklu“, piše portal Bebac.

Možete li da zamislite kako izgleda kada u trenutnim vremenskim uslovima, kada su temperature +40 stepeni, više od 20 mališana boravi u istoj prostorji bez klima uređaja?

Upravo to je stanje u većini vrtića na beogradskoj opštini Palilula, a ogorčeni roditelji se pitaju ko je odgovoran, piše portal Bebac.

— Ovih dana dok su nesnosne vrućine naša deca borave u paklu, da tako kažem. Tamo je toplo i oni su znojavi, a klime ne rade. Postavlja se pitanje zašto klime ne rade — pita se mama Ana Stanić predstavnica saveta roditelja vrtića „Pahuljica” čija deca idu u pomenuti vrtić.

U nezvaničnim odgovorima koje je ona dobila od nadležnih jeste da klime nisu servisirane jer nema novca za to.

— Ugovor koji je prošle godine postojao nije produžen, a novi tender nije raspisan. Još nam je rečeno da Sekretarijat za obrazovanje grada Beograda nema para da servisira klime. Što znači da oni to ne mogu da servisiraju klime u našem vrtiću, ali takođe ne mogu da servisiraju ni klime u vrtićima na celoj opštini Palilula — navodi naša sagovornica.

Jedno od potencijalnih rešenja koje je predstavljeno roditeljima jeste da se deca spajaju u veće grupe i borave u prostorijama gde klime rade. Ponuđen je oraganizaciono rešenje koje tokom epidemije koronavirusa nije idealno.

Ovim odgovorom lopta je prebačena na teren roditelja, klime neće biti popravljene ali je roditeljima odobreno da sami reše problem. Nadležni su ovim potezom odustali od rešavanja situacije, a svi dalji finansijski nameti pali su na roditelje. U nekim vrtićima klime su se pokvarile te su roditelji sami finansirali ugradnju novih, dok su u pojedinim vrtićima roditelji uradili servis postojećih klima uređaja. Roditeljima nije navedeno da li će država te troškove njima nadomestiti.

Vrtić Pahuljica ima mnoštvo problema

— Nije samo to problem. Mi godinama unazad stalno nešto kupujemo i nosimo u vrtić. Da li su to ubrusi, da li su to vlažne maramice, igračke, sapuni. Pored svega nabrojanog mi redovno plaćamo boravak dece u vrtiću. U vrtiću nam ne rade sve mašine za pranje i sušenje veša. Dakle, deca nam uglavnom spavaju u prljavoj posteljini. Rekli smo dosta je! — navela je mama Ana koja ima podršku roditelja.

Žalba na nehumane uslove u vrtićima otišla je na adresu Ministarstva prosvete, gradskom Sekretarijatu za obrazovanje, kao i Predškolskoj ustanovi „Boško Buha”. Slične žalbe navedenim ustanovama poslaće još jedan vrtić, a roditelji se nadaju da će isto učiniti predstavnici svih vrtića koji imaju sličan problem kao oni.

— Mi tražimo odgovornost! Ko je odgovoran za to što se ne radi kako treba? — pita se mama Ana Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari