Dejan Anđus: Kontroverzni novinar 1

Niko na javnoj sceni Srbije ne opravdava u tolikoj meri epitet „kontroverzni“ kao što to čini sportski novinar i televizijski voditelj Dejan Anđus.

Ne samo što je bio akter brojnih skandala – od sumnje da je maloletnici platio za seks, preko tuče sa Nebojšom Čovićem, pa sve do optužbi da je reketaš, odnosno do pritvora od 30 dana u koji je dospeo u subotu. To se desilo nakon hapšenja u petak, zbog sumnje da je pokušao iznudu u iznosu od 30.000 evra od jednog biznismena. Na teret mu se stavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Anđus je svojstven po načinu na koji se bavi novinarskim poslom. Utorkom uveče, na Kopernikusu 3, govori o sportskim ali i drušveno-političkim temama. To su obično višeminutni monolozi u kojima često upire prstom u pojedince za koje, kako tvrdi, ima dokaze da su kriminalci, reketaši, upleteni u sumnjive poslove. Poslednji na udaru našao se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, inače doskorašnji prijatelj Dejana Anđusa, koga je novinar optužio za nameštanje sumnjivih poslova članovima uprave Crvene zvezde i pojedinim navijačima. Od tada ne prestaje hajka na njega, a početkom prošlog meseca bio je i na dužem razgovoru u BIA. O svom poznanstvu sa Vučićem rekao je sledeće: „Upoznao sam ga u SRS, gde sam dugo bio aktivista i član. Pošto smo obojica veliki zvezdaši, prva rečenica koju mi je Vučić uputio bila je „Iz koje si ekipe na severnoj tribini?“. „Nisam ni iz jedne“, rekao mu je Anđus. Tada su, navodno, počeli da se druže.

Rođen u Beogradu 1969. Bio je talentovan pionir Crvene zvezde u fudbalu, ali je ubrzo odustao. Ljubav prema ovom klubu usadio mu je otac Tomislav. Anđus je novinarstvom počeo da se bavi prvo u listu Sport, zatim u Politici ekspres, a popularnost dostiže kao TV novinar. NJegove emisije su među najgledanijima, iako radi na kablovskoj TV bez nacionalne pokrivenosti. Posle prozivki na račun Nebojše Čovića, od istog je dobio batine. Slučaj je još uvek pred sudom. Našao se na optužnici za trgovinu ljudima, jer je navodno maloletnici (16 godina) platio za seks 8.500 dinara. Na saslušanju je rekao da seksa nije bilo, ali da devojci jeste dao pare „jer je humanista…“ Nije oženjen i nema decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.