Dejvid Finčer: Posveta ocu 1Dejvid Finčer

„Mislim da su ljudi perverznjaci. To je osnova na kojoj sam izgradio svoju karijeru“, izjavio je jednom prilikom slavni reditelj Dejvid Finčer.

Ne bi se moglo reći da i ovaj put priču pravi oko takvih likova, ali svakako je reč o osobenjacima. U njegovom novom filmu „Mank“, iza koga stoji striming platforma Netfliks, u središtu je pisac Herman Dž. Mankevic, koji mora da se bori sa svojim problematičnim alkoholizmom kako bi napisao scenario za Orsona Velsa, koji će od njega kasnije napraviti najvažniji američki film – „Građanin Kejn“.

Scenario je nastao iz pera Finčerovog oca, Džeka, inače dugogodišnjeg novinara, uz koga se američki reditelj i zaljubio u kinematografiju. Iako krajem devedesetih nisu uspeli da snime ovo ostvarenje, Dejvid je obećao ocu pred njegovu smrt da neće odustati. Gotovo dvadeset godina kasnije, „Mank“ je pred publikom, a kako se već uveliko spekuliše, ova crno-bela drama glavni je favorit za nagradu Oskar, koja bi konačno mogla da ode u ruke jednog od najvažnijih reditelja današnjice.

Dejvid Finčer karijeru je započeo kao reditelj reklama i video- spotova. Kratke forme sa njegovim potpisom danas imaju kultni status. Dovoljno je pomenuti tek „Freedom“ Džordža Majkla ili „Express Yourself“ i „Vogue“ Madone, da bi ste stvorila slika na koji način je Finčer zauvek promenio budućnost televizije.

Nešto slično učinio je i na filmu. Svojim psihološkim trilerima pomakao je granice žanra i učinio da ta filmska kategorije postane predznak za uzbudljiv i kvalitetan film, baš kao što je to decenijama pre njega radio njegov omiljeni autor Alfred Hičkok. Kao i veliki broj reditelja koji su svoju karijeru gradili devedesetih, o filmu nije učio u školi, već u bioskopskim dvoranama. Profesori su mu bili Kjubrik, Skorseze, Džordž Roj Hil i Alan Džej Pakula.

NJegov filmski debi bio je treći nastavak „Osmog putnika“, iza koga danas, kako je izjavio, ne stoji, budući da je morao da trpi pritiske producenata i snimi nešto što nije želeo. Za mračan kraj filma „Sedam“ ipak se izborio, i to zahvaljujući podršci Breda Pita. Ovaj naslov ostvario je ogroman uspeh, koji je Finčeru pružio priliku da menja mejnstrim kinematografiju maltene iz korena.

Danas gotovo svi njegovi filmovi imaju poseban status među filmskim obožavaocima. To su pre svega: „Borilački klub“, „Zodijak“, „Soba panike“, „Iščezla“, „Društvena mreža“, za koji nepravedno nije nagrađen Oskarom. Granice je pomerio i u serijskom svetu kao producent i reditelj prvih nekoliko epizoda serije „Kuća od karata“. Rođen je 28. avgusta 1962. Oženjen je producentkinjom Sean Šafin. Ima ćerku Feliks iz prvog braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari