Deklaracija protiv homofobije 1Foto: FreeImages / Felipe Aladim Hadler

Predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović rekao je da je današnja sednica dva skupštinska odbora, na kojoj je predloženo usvajanje Deklaracije protiv homofobije, naznaka da će na Prajdu 18. septembra sve proteći u najboljem redu.

Skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbor za evropske integracije predložiće republičkom parlamentu da usvoji Deklaraciju protiv homofobije i Nacionalnu strategiju protiv nasilja, odlučeno je na zajedničkoj sednici ovih skupštinskih tela.

„Verujemo da je ovo danas dobra poruka najširem društvenom krugu da smo mi svi jednaki, da ljudska prava moraju da se poštuju i da su ljudska prava vezana za sve ljude kao takve, a ne za neke posebne grupe“, rekao je Stojanović.

On je ocenio i da će posebno biti značajno za LGBT zajednicu što će ovim dokumentima i potezima ona biti prepoznata i da će se poslati jasna i nedvosmislena poruka države da ona stoji iza njih. Stojanović je podsetio da je prvi takav signal poslat 2014.godine kada se desila prva sigurna Parada ponosa, odnosno Parada ponosa koja je protekla bez organizovanog nasilja.

Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić rekla je da će se usvajanjem Deklaracije protiv homofobije „jasno iskazati opredeljenost ovog najvišeg zakonodavnog tela za svaku vrstu borbe protiv diskriminacije“. Ona je rekla da je druga značajna inicijativa odbora da se usvoji Nacionalna strategija protiv nasilja koja će naročito prepoznati diskriminaciju LGBT osoba i vršnjačko nasilje koje pretpostavlja seksualno svojstvo.

„Ono što je važno za naše društvo u celini to je da mi danas u 2016. godini imamo situaciju u kojoj možemo reći da je napravljen vidan napredak kada je u pitanju unapređenje položaja LGBT osoba“, rekao je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

On je rekao da je pre nekoliko godina nezamislivo bilo da u Skupštini Srbije predstavnici LGBT populacije drže konferencije za novinare, kao što je danas bio slučaj, i da pozivaju i govore o Paradi ponosa i ocenio da je to veliko dostignuće.

„Napravili smo veliki korak. Ovo je civilizacijski iskorak i našeg društva i naše države“, rekao je Omerović i dodao da u Skupštini Srbije postoje i spremnost i politička volja da predstavnici LGBT zajednice učestvuju u aktivnostima skupštinskih odbora kao ravnopravni građani Srbije.

Omerović je podsetio da je, kada su u pitanju najugroženije kategorije stanovništva u Srbiji, poslednjih godina isti redosled, tako da je posle Roma, osoba sa invaliditetom, žena koje trpe nasilje – LGBT populacija i dodao da će se resorni Odbor baviti unapređenjem njihovog položaja.

Pomoćnik načelnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Vasilijević rekao je da policija „ostaje veoma privržena misiji da na kvalitetan i potpuno bezbedan način obezbedi održavanje predstojeće Parade ponosa, ne samo za učesnike već i za sve građane“. Vasilijević je dodao da će MUP i u narednom periodu do održavanja Parade ponosa, ali i nakon toga aktivno sarađivati, pre svega kroz sastanke, sa organizatorima skupa, da bi pružili realan osećaj bezbednosti građanima koji će učestvovati u ovoj manifestaciji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari