Delegacija EU o sprečavanju N1 i Nove: Omogućiti novinarima da slobodno informišu javnost 1Foto: Beta/Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/Marina Jančević

Delegacija EU u Srbiji saopštila je povodom sprečavanja novinara da postave pitanja učesnicima konferencije „Digitalna Evropa“ u Beogradu da im mora biti omogućeno da obavljaju svoj posao i da slobodno informišu javnost na profesionalan način.

Povodom tvrdnji pojedinih novinara da su fizički bili sprečeni da postave pitanje premijerki Ani Brnabić po okončanju konferencije 27. jula, Delegacija EU je u odgovoru televiziji N1 navela da podržava pluralizam medija i jednak pristup za sve medije.

Delegacija je navela da je razgovarala sa organizatorima tog skupa u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu i sa predstavnicima medija koji su bili onemogućeni da postave pitanja, kako bi se razjasnile okolnosti incidenta.

„Kako razumemo, svi novinari su primljeni na događaj i niko nije sprečen da napusti prostoriju na glavni izlaz, druga vrata su ostala zatvorena za neke novinare kraći vremenski period nakon događaja, čime su sprečeni da brzo pristupe govornicima i postave pitanja“, navela je Delegacija EU u odgovoru televiziji N1.

Novinarka televizije Nova Žana Bulajić rekla je povodom tog događaja za Udruženje novinara Srbije da novinari koji su pratili skup u Naučno-tehnološkom parku, nisu mogli da postave pitanje Brnabić jer su ih organizatori „držali zatvorene u sali“ da ne bi uspeli da priđu premijerki.

Navode da su novinari bili zaključani, Brnabić je odbacila kao „manipulaciju tajkunskih medija“, rekavši da su „u svakom trenutku mogli da izađu iz sale“ u kojoj je predstavljen program „Digitalna Evropa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari