Brnabić o navodnom zaključavanju novinara: Primer manipulacije tajkunskih medija 1Foto: FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić odbacila je danas kao „manipulaciju tajkunskih medija“ navode da su novinari bili „zaključani“ tokom nedavnog predstavljanja programa Digitalna Evropa u Beogradu.

Ona je za Prvu televiziju rekla da novinari „nisu bili zaključani“ i da su „u svakom trenutku“ mogli da izađu iz sale u kojoj je predstavljen taj program.

„Bila sam šokirana kada sam videla taj prilog a onda još više kad sam videla da to ide danima i postaje glavna tema. Znali su da nema pitanja nakon događaja a i tokom samog događaja su mogli da izađu jer ta vrata nisu bila zaključana“, rekla je premijerka.

Ocenila je da je u pitanju „monstruozna optužba“ medija u, kako je rekla, vlasništvu Dragana Šolaka.

„Tendenciozno su snimali samo taj ćoškić da bi ljudi stekli utisak da su zaključani u toj sobici. Neverovatno je da novinari pristaju na takve manipulacije“, rekla je premijerka.

Ona je rekla da na predstavljanju programa Digitalna Evropa nisu bila predviđena pitanja novinara kako se „ne bi skrenulo sa važne teme“.

„To je izuzetno važan događaj u vezi članstva Srbije u programu Digitalna Evropa što našim startapovima, naučnim institucijama i timovima omogućava da se prijave za finansiranje različitih programa potpuno ravnopravno sa svim ostalim kompanijama i timovima iz članica EU. Nismo hteli da skrećemo s teme i zato nije bilo pitanja“, kazala je Brnabić.

Dodala je i da su se novinarska udruženja oglasila o tom slučaju a da nisu pozvali Vladu Srbije i raspitali se šta se desilo.

„Samo na osnovu tendenciozno montiranog snimka televizija N1 i Nova, oba udruženja su reagovala. Od kada se pojavio naš snimak, ni jedan ni drugi Šolakov medij nije više upotrebio reč ‘zaključan’ ali se nisu ni izvinili. Sad govore da su novinari bili sprečeni da postavljaju pitanja“, rekla je premijerka.

Upitana zašto ni po isteku roka nisu objavljeni rezultati medijskih konkursa, ona je rekla da veruje da će to biti završeno u „najkraćem roku“ i dodala da će javna rasprava o predlozima zakona o elektronskim medijima i o javnom informisanju, početi tokom avgusta i da će trajati „koliko god bude potrebno“.

„Sigurno će ući i u septembar, pa neće moći da nas optuže kako smo iskoristili avgust kada su svi bili na godišnjim odmorima“, rekla je Brnabić za televiziju Prva.

Ona je navela da će razgovarati sa svim novinarskim udruženjima, OEBS i Savetom za štampu, koji bi, prema Strategiji, trebalo da ima značajnu ulogu.

„Trajaće koliko god bude bilo potrebno dok ne čujemo sve komentare“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari