Delić: Prosečna zarada u zdravstvu je niža od republičkog proseka 1Foto: Pixabay/Valelopardo

Javni rashodi zdravstva u Srbiji u 2019. godini bili su samo 353 evra po glavi stanovnika, što je sedam puta manje od EU gde je prosek 2.565 evra, predočio je danas predsednik Odbora za zdravlje pokreta Srbija centar (SRCE) Dragan Delić i naveo da su izdvajanja daleko ispod onih koji mogu da omoguće ono što je garantovano zakonom.

Plaćanje privatnih lekara i laboratorija i kupovina lekova u Srbiji čini čak 42 odsto ukupne zdravstvene potrošnje, naveo je Delić u autorskom tekstu za „Politiku“.

Prosečna zarada u zdravstvu je niža od republičkog proseka što dovodi do odlaska lekara u inostranstvo. U Srbiji u odnosu na pre 10 godina ima 1.800 specijalista manje. Njihova plata u Sloveniji je četiri i po puta veća, dok je u Nemačkoj čak 12 puta veća što je jasan pokazatelj gde se nalazi zdravstvo, zaključio je on.

Delić je predložio uvođenje dobrovoljnog dopunskog osiguranja, a prihodi od akciza na proizvode koji ugrožavaju zdravlje kao alkohol i duvan mogu biti delimično preusmereni na zdravstvo, kao i prihode od kocke i kladionica.

Bolja organizacija i rukovođenje zdravstvenih ustanova može da smanji tekuće troškove do 20 odsto. Treba ustanoviti osnovni paket zdravstvenih usluga. Potrebna je potpuna digitalizacija sistema zdravstvenih usluga i ustanovljenje jednogodišnjih izveštaja za svakog osiguranika o uplaćenim i potrošenim sredstvima, rekao je Delić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari