Centralna izborna komisija u Tunisu saopštila je juče da je više od 90 odsto registrovanih birača glasalo na prvim demokratskim izborima u toj državi održanim u nedelju.

Iako rezultati izbora za 217 poslanika ustavotvorne skupštine još nisu objavljeni, pojavili su se navodi da je u mnogim izbornim jedinicama najviše glasova dobila stranka Enada (Stranka renesanse), koja je bila zabranjena tokom vladavine bivšeg predsednika Zina el Abidina Ben Alija. Lider Enade Rašid Ganuči proveo je dve decenije u izgnanstvu, a u državu se vratio u januaru.

Zapadni mediji Ganučijevu stranku uglavnom nazivaju „umereno islamističkom“. Koreni te partije sežu do univerzitetskih grupa koje su pokrenute u muslimanskim državama posle revolucije u Iranu 1979, a Enada je zvanično osnovana 1989, dve godine od stupanja na vlast Ben Alija. Tadašnji predsednik Tunisa zabranio je Enadu 1991, a u potonje dve decenije desetine hiljada njenih pristalica je uhapšeno. U nedavnom intervjuu Ganuči (70) je rekao da Enada zalaže za umerenu formu šerijata, koji bi predstavljao kombinaciju demokratije „proizvoda Zapada“, sa islamom „koje je deo nasleđa Tunisa“.

– Šerijat nije nešto što je strano našem društvu, ali za nas je veoma značajna i lična sloboda – tvrdi Ganuči. Prema istraživanjima javnog mnjenja sprovedenim uoči izbora, Enadu podržava 29 odsto Tunišana, dok je druga po snazi sekularna Progresivno-demokratska stranka, koja ima podršku 12 odsto građana. Na prvim demokratskim izborima u toj afričkoj državi učestvovalo je više od 100 stranaka, kao i veliki broj nezavisnih kandidata, dok je izborni proces nadgledalo nekoliko hiljada inostranih i domaćih posmatrača.

Mnogi Tunišani su satima na suncu čekali da glasaju, ali su u izjavama stranim izveštačima uglavnom naglašavali da im čekanje ne pada teško i izražavali radost zbog izbora. Manubia Buazizi, majka Muhameda, mladog prodavca voća koji se iz protesta zapalio 17. decembra prošle godine, što je predstavljalo okidač za narodnu pobunu u Tunisu, izjavila je da izbori predstavljaju pobedu za dostojanstvo i slobodu.

Čestitke Obame i Kamerona

Inostrani zvaničnici su čestitali Tunišanima na organizovanju izbora. „Baš kao što su mnogi građani Tunisa mirno protestovali na ulicama i trgovima tražeći svoja prava, stajali su u redovima da bi ubacili glasački listić u kutiju i odredili svoju budućnost“, navodi se u saopštenju američkog predsednika Baraka Obame. Evropska unija je uputila pohvale građanima te države i obećala da će pomoći novim vlastima, a britanski premijer Dejvid Kameron je naglasio da je glasanje na izborima predstavlja „značajno dostignuće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari