Ahmedin Škrijelj (SDA): Nova vlada Srbije neće biti legitimna 1Foto: printscreen RTS2

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj istakao je da ta partija neće podržati vladu Miloša Vučevića i da ova vlada neće biti legalna i legitimna.

On je istakao da Vlada neće biti legalna i legitimna, jer skupštinska većina nije odraz realne političke volje građana i „jer su izbori pokradeni“.

Škrijelj je istakao da su predstavnici Bošnjaka u Vladi „privatni Bošnjaci vlasti“.

On je naglasio da se u ekspozeu ne pominje decentralizacija i ne rešavaju problemi Bošnjaka koji žive u najsiromašnijim opštinama u Srbiji i dodao da Bošnjaci nisu zastupljeni u institucijama u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva.

Škrijelj je rekao da se odnosi sa Bosnom i Hercegovinom „ne mogu gradini uz politku podrške secesionizma u BiH“ i naglasio da bi put pomirenja trebalo da ide kroz priznavanje genocida u Srebrenici.

Kako je rekao u ekspozeu se govori o kulturi sećanja, ali se ne pokazuje saosećanje sa bošnjačkim žrtvama.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek izrazio je zadovoljstvo što ta partija ima predstavnika u Vladi Srbije.

On je istakao da je prethodna vlada za godinu i po dana sufinansirala 130 razvojnih projekata širom Srbije i da mu je drago kada čuje da će se nastaviti ulaganja širom Srbije i u Sandžak i istakao izgradnju puteva.

Đerlek je ukazao na problem neravnomerne zastupljenosti Bošnjaka u institucijama u opštinama u kojima žive i istakao da je potrebno okrenuti novu stranicu u toj oblasti, jer će to „vratiti poverenje u državu u ovim osetljivim okolnostima“.

„Kao potpredsednik Skupštine kategorički ću se zalagati za principe kao što su pravda i pomirenje“, istakao je Đerlek i rekao da ne može da ne pomene „brutalni masakr nad narodom u Gazi“, gde se mora obezbediti trajni mir.

On je rekao da bez trajnog mira na Bliskom istoku ne može da se obezbedi ni trajni mir na Balkanu.

Poslanik Socijaldemorkatske partije Srbije (SDPS) Edis Durgutović istakao je da veruje da će Vučević „u najboljoj veri služiti istini i pravdi“ i najavio podršku Vladi Srbije.

On je rekao da je ekspoze bio veoma sadržajan i izrazio uverenje da će Vučević „mandat koristiti na dobrobit svih građana Srbije“, jer u Vladi sede različiti ljudi.

„Srbija jeste bila i biće evropska zemlja i raduje činjenica da ostajemo na evropskom putu“, rekao je Durgutović.

Dešavanja u Skupštini pratite uživo na Danasovom portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari