Demokratska stranka traži disciplinski postupak protiv nadležnih zbog izbora direktora u OŠ "Nadežda Petrović" u Velikoj Plani 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Odbor za obrazovanje Demokratske stranke traži od ministra prosvete Branka Ružića da pokrene disciplinksi postupak protiv republičke inspektorke Vesne Dasukidis, zbog prekoračenja ovlašćenja i pokušaja da spreči izbor direktora OŠ “Nadežda Petrović” u Velikoj Plani.

Demokrate u saopštenju navode da su Nastavničko veće i Školski odbor i na prvom i na ponovljenom konkursu, većinom glasova izabrali aktuelnu direktorku Vesnu Ilić na tu funkciju, o čemu je Danas već pisao.

Međutim, kako se navodi, Srpska napredna stranka ne dozvoljava da se odluka sprovede, jer nije pobedila kandidatkinja koju podržava aktuelna vlast.

– Konkurs je već jednom bio poništen, a da bi ga poništili i drugi put bilo je neophodno da republička inspektorka ustanovi nezakonitosti tokom izbora, a na osnovu prijave članova Školskog odbora iz redova lokalne samouprave, kažu u Demokratskoj stranci.

Dodaju, da je, usled nemogućnosti da nađe realne razloge, inspektorka u rešenju navela banalne razlogde za poništenje konkursa.

– Inspektorka je tražila od Školskog odbora da preispita opravdanost odsustva članice Školskog odbora, kao da je reč o istražnom, a ne o organu koji upravlja školom. Školski odbor je, pritom, imao kvorum na sednici, ističu u Demokratskoj stranci.

Po njihovoj oceni, ministar Ružić sada na raspolaganju ima dva izbora, da pokrene disciplinski postupak protiv inspektorke i sprovede odluku većine u školi ili da sam imenuje sve direktore škola u Srbiji.

Čemu konkursi, ako će oni predstavljati obučnu farsu u režiji aktuelene vlasti, pitaju u Demokratskoj stranci.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari