Slučaj mobinga u školi u Velikoj Plani, padanja u nesvest i peticije 400 roditelja 1Foto: Privatna arhiva

Ismevanje, vređanje, nazivanje deteta „bolesnim derištem“, otvorene pretnje da „će joj srediti otkaz“, pa čak i praćenje kretanja na radnom mestu, samo su deo onoga što je na poslu sekretara u Osnovnoj školi „Nadežda Petrović“ u Velikoj Plani, kako za Danas tvrdi, pretrpela, Jelena Cvetković.

Ona kaže da se od dolaska Vlatke Milosavljević pre tri meseca na mesto vršioca dužnosti direktora u ovoj školi, njen svet okrenuo naopako i da se više ne oseća bezbedno ni na svom radnom mestu, ali ni u Velikoj Plani.

Tvrdi da je već nekoliko puta, zbog stresa koji proživljava na poslu, završila u Hitnoj pomoći, kao i da je imala mučnine, gušenja i vrtoglavice, a sve je kulminiralo 30. januara, kada se posle, kako kaže, novog napada direktorke, onesvestila u svojoj kancelariji.

Posle tog događaja Jelena je protiv v. d. direktora u školi podnela i nekoliko prijava za mobing i maltretiranje. Danas je imao uvid u krivičnu prijavu koja je 31. januara zavedena u Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani, a istraga je trenutno u toku.

Sukob sa Vlatkom Milosavljević počeo je već drugog dana njenog postavljenja na mesto vršioca dužnosti, a sve zbog toga što je Jelena uzela bolovanje, pošto joj se dvogodišnji sin razboleo.

– Pozvala me je telefonom dok sam bila u lekarskoj ordinaciji i rekla da je ne interesuje da li mi je dete bolesno ili nije i da moram istog trenutka da se pojavim na poslu. Objasnila sam joj da smo upravo kod pedijatra, da je on loše i da ne mogu da dođem, a ona je počela da viče da je moje bolovanje lažno i da mi preti prosvetnom inspekcijom, Ministarstvom prosvete i lokalnom samoupravom, jer je, kako je isticala, imala njihovu podršku – objašnjava Cvetković.

Ipak, najviše je povredilo to što je njeno dete nazvala “bolesnim derištem” i rekla da može da joj sredi otkaz.

Od tog dana, kaže naša sagovornica, kreće agonija jer joj je već uveče pozlilo, dobila je napad gušenja, vrtoglavicu i mučninu i završila u Hitnoj pomoći.

– S obzirom na to da sam čula o tome kako je ona maltretirala zaposlene u prethodnoj školi u kojoj je bila direktor, nije me iznenadilo njeno ponašanje, ali nisam očekivala da će tako oštro da krene na mene zbog bolovanja. Rekla mi je da ću videti svoje, ako se ne pojavim u školi i počnem da radim – objašnjava sagovornica Danasa.

Kada se posle pet dana vratila na posao krenule su, kaže, svakodnevne pretnje, ismevanje, a čak je i jednu osobu u školi zadužila da je prati čim izađe iz kancelarije.

– To zna ceo kolektiv, sve kolege su primetile da me jedna osoba, zbog istrage ne smem da pominjem imena, prati u stopu gde god da krenem. Više se ne osećam bezbedno u svom radnom okruženju. Svaki dan imam mučnine i vrtoglavicu od stresa jer ne znam što mogu da očekujem kada se pojavim u školi – kaže Jelena.

Situacija se dodatno pogoršala na sednici Saveta roditelja, kada je v. d. direktora želela po svaku cenu da smeni jednu članicu tog tela.

Cvetković joj je objasnila da po Statutu škole, Pravilniku o radu i Zakonu, za to mora da postoji opravdan osnov, kao i da mora da se zakaže nova sednica, na kojoj bi se tajnim glasanjem odlučivalo o njenom razrešenju.

– Na sednici je ponovo počela da viče na mene, tražila je da budem poslušna, inače će mi završiti otkaz. Rekla je da ta članica mora da bude smenjena kako bi ona na sledećem glasanju za izbor direktora dobila većinu. Glasovi su tada bili izjednjačeni, a njoj je bio potreban jedan glas više jer je, kako je rekla, morala da pobedi po svaku cenu – objašnjava Jelena.

Posle te sednice ponovo je bila u hitnoj pomoći i sutradan kod lekara, da bi kada se vratila u ponedeljak na posao, v. d, po njenim rečima, ušla u njenu kancelariju i počela da je ismeva i vređa zbog sednice.

– Da bih prekinula taj razgovor zamolila sam je da mi prosledi dokumenta za svoj personalni dosije, koja još nije donela i objasnila joj da ukoliko mi donosi kopije, one moraju da bude overene kod notara. Nastavila je da mi preti, rekla je da može da radi šta hoće i da će mi dete ostati bez hleba. Videla je da već počinjem da se tresem i ironično rekla: “Dušice, nije ti se valjda opet slošilo”, nakon čega je izašla iz kancelarije – priča Jelena.

Posle toga, Jelena se ostalih događaja seća kroz maglu i u prekidima. Kolege i pomoćni radnici koji su se zatekli na hodniku su je pronašli onesvešćenju u kancelariji, pozvali Hitnu pomoć i pokušali da je osveste. Kako je kasnije saznala i oni su išli na raport kod direktorke zato što su joj pritekli u pomoć, bez njene dozvole.

Jelena se sada, zbog narušenog zdravlja, nalazi na bolovanju. U međuvremenu je dala iskaz u policiji i očekuje da će njene prijave uroditi plodom, kako bi se Milosavljević, kako kaže, sprečila da još nekoga maltretira kao što je i nju u protekla tri meseca.

Novinarka Danasa je dva dana pokušavala da stupi u kontakt sa Vlatkom Milosavljević kako bi dobila njen komentar o tvrdnjama naše sagovornice Jelene Cvetković.

Ona se juče nije javljala na telefon, a nije odgovorila ni na poruku u kojoj su joj bila postavljena pitanja o njenom sukobu sa Cvetković i tražen komentar na činjenicu da su roditelji dece koja pohađaju školu „Nadežda Petrović“ potpisali peticiju za njeno razrešenje.

Narednog dana Milosavljević se javila na svoj telefon. Reporterka Danasa joj se predstavila i postavila joj pitanja, ali ona, pošto je saslušala pitanja do kraja, nije progovorila ni reč i nastavila je da ćuti skoro ceo minut. Reporterka Danasa je ponovo pozvala, ali se ona više nije javljala na telefon.

U međuvremenu, oko 400 roditelja dece koja pohađaju OŠ “Nadežda Petrović” u Velikoj Plani potpisalo je peticiju za razrešenje v. d. direktora.

U peticiji, koja je u ponedeljak prosleđenja ministru Branku Ružiću i u koju je Danas imao uvid, navodi se da roditelji i članovi njihovih porodica traže hitno razrešenjeVlatke Milosavljević sa pozicije v. d. direktora škole „zbog maltretiranja, zastrašivanja i pretnji zaposlenima u školi“.

Roditelji traže i da se njihovoj deci omogući bezbedno pohađanje nastave, a ne da doživljavaju stresove i da prisustvuju neprijatnim scenama u školi.

– Nas politika ne zanima, ni ko je nju tu doveo, niti ko bi umesto nje trebalo da dođe na njeno mesto, ali smatramo da nije normalno da deca u školi svakodnevno gledaju prizore svađe, da dolazi policija i hitna pomoć. Samo želimo da zaštitimo našu decu, objašnjava majka jednog učenika drugog razreda razloge zbog kojih je potpisala peticiju.

U ovoj školi u toku je treći krug izbora za novog direktora, budući da su prva dva kruga glasanja, na kojima je pobedila tada još uvek aktuelna direktorka Vesna Ilić, poništena zbog proceduralnih razloga.

Ilić je za Danas ranije izjavila da nije bila po volji vladajuće većine u opštini i da zbog toga nije izabrana na mesto direktorke, ali je najavila da će se kandidovati i treći put.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari