Konkurs za izbor direktora u školi u Velikoj Plani raspisan po treći put: Vesna Ilić birana dva puta, ali nije po meri vlasti 1Foto: Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Osnovnoj školi “Nadežda Petrović” u Velikoj Plani raspisan je treći konkurs za izbor novog direktora. Prethodna dva su, uprkos ubedljivoj pobedi tada aktuelne direktorke Vesne Ilić, poništeni zbog proceduralnih razloga, a ne mesto direktora je postavljen vršilac dužnosti.

Ni raspisivanje trećeg konkursa za direktora u ovoj školi nije moglo da prođe bez problema, pa iako su članovi Školskog odbora tražili da se sednica na kojoj će biti doneta odluka o raspisivanju konkursa održi u decembru, ona je odlagana sve do 17. januara, kada je po Zakoni i bio poslednji dan za raspisivanje konkursa.

Po Zakonu konkurs za izbor novog direktora mora biti raspisan najranije šest, a najkasnije četiri meseca pre isteka mandata aktuelnom direktoru.

Budući da je v. d. izabran na period od šest meseci 17. novembra, posednji rok za donošenje odluke o raspisivanju konkursa za novog direktora bio je 17. januar.

Po rečima članova Školskog odbora koji nisu želeli da izlaze u javnost u prvi mah nije bilo jasno zbog čega se sa tom odlukom čekalo toliko dugo, ali je vremenom postalo jasno da aktuelna vlast želi da razreši dužnosti neke članove Školskog odbora kako bi bila sigurna da će na glasanju imati većinu.

– Na jednoj sednici članovi bliski Srpskoj naprednoj stranci su čak pokušali da razreše jednog člana Školskog odbora, ali im je predočeno da to nije po zakonu, da se on bira tajnim glasanjem, kao i da mora da postoji razlog zbog koga se neko bira ili smenjuje, kaže izvor iz škole.

U međuvremenu je formirana i konkursna komisija koja bi trebalo da sprovede proces izbora novog direktora, a da Školskom odboru nije predočeno na koji način i po kojim kriterijumima su izabrani članovi komisije.

Škola sada tekst konkursa i odluku o novom izboru direktora treba da prosledi Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a on bi zatim trebalo javno da bude objavljen.

Direktorka koja je dva puta pobedila, ali je opet ostala bez funkcije Vesna Ilić, za Danas ističe da će se ona prijaviti i treći put na konkurs, iako je suočena sa opstrukcijama i raznim prijavama i optužbama kako bi je diskreditovali.

– O onome sa čime sam bila suočena poslednjih meseci govoriću posle završetka konkursa jer ne želim ni na jedan način da utičem na odluku Školskog odbora. Prijaviću se jer želim da vidim da li su kolege podlegle pritisku i da li su se pripojili vladajućoj strukturu SNS-a i SPS-a, ističe Ilić.

Ona je o svojim iskustvima tokom dva izborna procesa juče govorila u Beogradu, ispred Narodne skupštine, zajedno sa kolegom Dušanom Jovanovim, bivšim direktorom OŠ “Mileta Protić” iz Tovarišta, koji je izabran na mesto direktora, ali ga tadašnji ministar obrazovanja Mladen Šarčević diskrecionim pravom nije imenovao na tu funkciju.

Oni su razgovarali i sa potporedsednikom Narodne skupštine i predsednikom Demokratske stranke Zoranom Lutovcem o inicijativi da se promeni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Na razgovoru je istaknuto da resornom ministarstvu treba ukinuti diskreciono pravo da imenuje direktore škola i odlučivanje o tome se vrati Školskom odboru koga čine tri predstavnika zaposlenih, isto toliko članova iz redova roditelja i tri predstavnika koje bira jedinica lokalne samouprave.

Promena zakona po kojoj je odluka o imenovanju direktora iz Školskog odbora prešla u ruke ministra obrazovanja doneta je u vreme dok je Mladen Šarčević bio na čelu ovog resora.

Iako je on obećao da će u 99 odsto slučajeva poštovati odluke Nastavničkog veća i Školskog obora, situacija u praksi je znatno drugačija, pa je tako Vesna Ilić podnela prijavu Upravnom sudu protiv ministra Ružića, koji nije želeo da je imenuje ni posle pobede na dva konkursa, i krivičnu prijavu protiv republičke prosvetne inspektorke Vesne Dasukidis.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari