Šef tajlandske vojske zahtevao je od vlade da raspusti parlament i raspiše nove izbore. General Anupong Paokinda takođe je zatražio od antivladinih demonstranata da se povuku s međunarodnog aerodroma u Bangkoku. Članovi Narodne alijanse za demokratiju (PAD) zauzeli su aerodrom, zbog čega je više hiljada putnika sprečeno da otputuje.

Prema rečima dopisnika, okupacija aerodroma u Bangkoku predstavlja najdramatičniji potez demonstranata u njihovom nastojanju da sruše vladu. Učesnici protesta, koji su takođe zauzeli i kompleks vladinih zgrada u prestonici, tvrde da je vlada korumpirana i neprijateljski nastrojena prema monarhiji.

Hiljade iscrpljenih turista pomešalo se sa demonstrantima obučenim u žuto koji su juče napravili zastoj u saobraćaju na međunarodnom aerodromu u Bangkoku, zadavši na taj način glavni udarac tajlandskom turizmu koji je u jeku sezone. Ipak, procenjuje se da je blokadom aerodroma, kojim godišnje prođe 40 miliona ljudi, ovog puta pričinjena veća šteta. Na desetine aviokompanija otkazalo je letove sa aerodroma u Bangkoku, središta vazdušnog saobraćaja u Aziji. Haos na aerodromu mogao bi još više ugroziti tajlandsku ekonomiju, koja beleži najsporiji ekonomski rast u poslednje tri godine u poslednjem kvartalu zbog političkih nereda i globalne finansijske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari