Specijalne jedinice ukrajinske policije juče su se povukle s Trga nezavisnosti u Kijevu, s kojeg su u jutarnjim satima rasterivale antivladine demonstrante.

Kako je izvestila agencija Frans pres, prenela je Beta, pripadnici policije autobusima su otišli s Trga. Oni su prethodno zauzeli trećinu glavnog gradskog trga, ali su ih potisnule hiljade demonstranata.

Policija je juče pokušala i da iz zgrade opštine u Kijevu istera zvaničnike i pristalice opozicije koji su tu zgradu okupirali u nedelju. Policija je pendrecima tukla demonstrante ispred opštine, a opozicija je kroz prozore zgrade opštine policiju polivala penom iz aparata za gašenje požara. Policajci su potom odustali od pokušaja da zauzmu zgradu gde su ubrzo stigle još hiljade demonstranata.

U noći između utorka i srede stotine pripadnika jedinica za razbijanje demonstracija izvele su juriš na demonstrante u Kijevu i povredile veliki broj ljudi. Opozicija je najavila da će na ulice izaći „milioni“ protivnika predsednika Viktora Janukoviča. Zbog akcije ukrajinske policije, SAD su izrazile „gnušanje“, a EU žaljenje.

Ukrajinske vlasti „izgubile su mnogo od svog kredibiliteta“ posle jutrošnje akcije protiv proevropskih demonstranata u Kijevu i pored poziva Zapada na uzdržanost, saopštila je juče Litvanija kao predsedavajuća EU, prenela je Beta. Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičius ponovio je poziv vladi da „odmah obustavi nasilne akcije i provokacije, sprovede istragu o svim slučajevima nasilja i kazni odgovorne“.

Predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte saopštila je da „nema opravdanja za upotrebu sile nad mirnim demonstrantima u Kijevu“ i da je za to „direktna odgovornost na političkim liderima Ukrajine“. Prema Linkevičiusu, ukrajinske vlasti su „javno pokazale da ignorišu pozive predstavnika SAD i EU, trenutno prisutnih u Kijevu, da se uzdrže od novih mera koje mogu da pogoršaju situaciju“.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton nalazi se u poseti Ukrajini. Ona je u utorak tri sata razgovarala s ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem. Eštonova je saopštila da je „s tugom posmatrala kako policija koristi silu da bi uklonila mirne ljude iz centra Kijeva“. „Vlasti nisu morale da pod okriljem noći upotrebe silu. Dijalog s političkim snagama i društvom i upotreba argumenata su uvek bolji nego argument sile“, navela je Eštonova.

Ona je dodala da je „impresionirana odlučnošću Ukrajinaca da pokažu da su za evropsku perspektivu svoje zemlje“. U Kijevu je i zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland, koja se juče sastala s Janukovičem. Nakon dva sata razgovora sa ukrajinskim predsednikom, Nuland je navela da ga je kritikovala zbog taktike koje primenjuje njegova vlada jer su one „apsolutno nedopustive“ u jednom demokratskom društvu.

Pojedini analitičari ocenjuju da ima nagoveštaja da vlasti nisu voljne da primenjuju silu na Trgu. Ministar policije Ukrajine Vitalij Zakarčenko izdao je saopštenje u kojem je apelovao na mir. „Želim da se svi smire. Neće biti upada na Trg. Niko neće da ugrozi vaša prava da mirno protestujete, ali ne zanemarujte prava drugih građana“, navodi se u saopštenju Zakarčenka.

Azarov: Neophodno 20 milijardi evra

Kijev – Privredi Ukrajine bilo bi neophodno 20 milijardi evra pomoći zbog posledica eventualnog potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU, izjavio je juče premijer Mikola Azarov. „Predlažemo da se pitanje reguliše pružanjem finansijske pomoći Ukrajini. Ustanovili smo da je neophodno oko 20 milijardi evra“, rekao je Azarov. On je kazao da Kijev predlaže da EU učestvuje u finansiranju projekata koji bi bili korisni i za Ukrajinu i za EU, kao što je modernizacija „koridora za transport“, aludirajući time na gasovode kroz Ukrajinu. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari