Živorad Branković, bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu apelovao je juče na državne organe da zaštite sadašnje i bivše radnike te ustanove koji su javno ukazali na „milionske“ zloupotrebe u njenom poslovanju i ocenio da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde „nema želju da se ozbiljno bori protiv korupcije u zatvorima“.

– Uprava nema želju da se ozbiljno bori protiv korupcije i kriminala u zatvorima, niti da zaštiti zatvorske radnike koji to čine. Dok sam bio upravnik niškog KPZ, od decembra 2009. do juna 2011, Uprava mi nije pružila očekivanu podršku i pomoć u raščišćavanju nagomilanih problema i otklanjanju nepravilnosti, već su me posle dužeg šikaniranja uklonili prevremenim penzionisanjem „po potrebi službe“, u vreme kada sam se nalazio na godišnjem odmoru. Sada se ista šikana sprovodi nad mojim nekadašnjim saradnicima. Ovakvo ponašanje ne može se drugačije shvatiti osim kao pedagoška i pokazna vežba Uprave, odnosno uterivanje straha zaposlenima koji pokušavaju da stručno obavljaju svoj posao poštujući zakone i pravilnike, ocenjuje Branković za Danas.

Njegovo reagovanje usledilo je nakon što su se bivši i sadašnji radnici KPZ, nedavno obratili Agenciji za borbu protiv korupcije, tvrdeći da je deo aktuelne zatvorske uprave učestvovao u „milionskom kriminalu i korupciji“. Oni su Agenciji dostavili dokumenta u kojima se ukazuje na „nezakonite“ nabavke opreme, materijala, goriva, ogreva i stočne hrane, „sumnjivo“ plaćanje osuđeničkog rada i „lažiranje i nestanak dokumentacije“. Od Agencije su zatražili da budu zaštićeni kao uzbunjivači javnosti jer se, kako su naveli, u niškom zatvoru zbog ukazivanja na korupciju dobijaju otkazi, premeštaji i ozbiljne pretnje.

– Dok sam bio na mestu upravnika KPZ Niš protiv pet službenika podnete su krivične prijave zbog kriminalnih i koruptivnih radnji, a zbog nerada, nediscipline i ostalih nepoštovanja pravila službe pokrenuto je više od 50 disciplinskih postupaka. Moji saradnici i ja smatrali smo, pored ostalog, da je došlo vreme da se prekine sa korupcijom i kriminalnim radnjama. Zbog toga smo navukli gnev i bes ne samo „kolega“ već i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koja nije imala želju da zaštiti ni njih, koji su mi pružili bezrezervnu pomoć i time ugrozili ličnu i porodičnu egzistenciju i bezbednost, a ni mene kao inicijatora obračuna sa kriminalom, kaže Branković i naglašava da je među zaposlenima u KPZ „više od 90 odsto časnih i poštenih ljudi“.

On apeluje na preduzimanje „svih mera“ kako bi se zaštitila prava ove grupe bivših i sadašnjih radnika. Kaže da je spreman da i sam pomogne u utvrđivanju istine i „pruži doprinos zaštiti prava i interesa šikaniranih službenika koji trpe posledice samo zbog svog profesionalnog rada“. „Kakav tretman i zaštitu ljudskih prava mogu da očekuju osuđena lica kada su šikaniranju i progonu izloženi oni koji su zaduženi da štite ta prava“, ističe Branković, podsećajući da je nedavno više zaposlenih dobilo otkaze, dok su neki smenjeni, premešteni i degradirani.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Danasu je potvrđeno da je prošlog meseca u niškom KPZ otkaze dobilo deset radnika, od kojih su pet nameštenici, a pet državni službenici na određeno vreme. Nameštenici su otpušteni jer su njihova radna mesta ukinuta, a „više ne postoji ni jedno radno mesto na koje su mogli biti premešteni i raspoređeni“, a službenici na određeno vreme jer je „za njihovim radom prestala potreba zbog smanjenja obima posla“.

Kontrola posle teksta u Danasu

Nakon drugog teksta u Danasu o optužbama grupe radnika KPZ za kriminal i korupciju, prošlog petka u ovaj zatvor „ušli“ su operativci Odeljenja za operativno-bezbednosne poslove Uprave za izvršenje krivičnih sankcija – takozvana unutrašnja kontrola. Izvori bliski Upravi kažu da se radilo o „uobičajenoj kontroli“, dok drugi tvrde da su „bezbednjaci“ pored ostalog razgovarali sa Natalijom Mladenović, jednom od nadzornica koja je prethodno, u jednom od ovogodišnjih nadzora, proveravala prijave o „zloupotrebama“ o kojima smo pisali.

„Nikad nikome ne gledamo kroz prste“

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za naš list je rečeno da se ona sa korupcijom u zatvorima „vrlo javno i za sada uspešno bori“. „Nikada nikome nije progledano kroz prste“, ističu. „Na primer, nadzornik KPZ Sremska Mitrovica Goran Milanković osuđen je na kaznu zatvora od 5,5 godina zbog primanja mita, a u toku je krivični postupak protiv dva radnika službe obezbeđenja OZ u Novom Sadu, takođe zbog mita“, navodi iz Uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari