Gradsko veće Požarevca održalo je još jednu sednicu, 18. po redu, na kojoj je razmatrano 27 tačaka dnevnog reda.

Među najvažnijim temama bile su realizacija gradskog budžeta u prvom polugodištu i njegova konsolidacija, zbog smanjenog priliva transfernih sredstava od Republike i vraćanja duga opštini Vranje. Od ukupne sume koja je godinama greškom uplaćivana Požarevcu, republička Uprava za trezor uplatila je na račun Vranja 17,5 miliona dinara, što je polovina celokupnog duga. Reč je o dugu nastalom tako što su administrativne takse namenjene budžetu Vranja, zbog pogrešnog „poziva na broj“, u periodu od 2005. do 2009. godine prebacivane na račun Požarevca, u ukupnom iznosu od 34,1 miliona dinara., koji je greškom uplaćivan Požarevcu.

Za prvih šest meseci ove godine budžetski rashodi vezani za oblast investicija bili su usporeni, uz ostvarenje od 12 odsto, ali, prema mišljenju gradonačelnika Miodraga Milosavljevića, taj podatak nije zabrinjavajući, jer je i prošle godine ostvarenje bilo ispod planiranog i iznosilo je 23 odsto. I pored smanjenog priliva novca, za oko 200 miliona dinara, gradonačelnik je najavio da će sve planirane investicije biti realizovane do kraja godine. Članovi Gradskog veća razmatrali su i zahtev Odeljenja za privredu, finansije i trezor, za dostavu izjašnjenja o sprovođenju deratizacije u tekućoj godini. Naime, deratizacija je pod znakom pitanja, jer se ispostavilo da su sredstva, odobrena iz gradskog budžeta, u iznosu od 3,5 miliona dinara, nedovoljna za uništavanje glodara, koji su se u velikom broju pojavili u pojedinim delovima grada.

Pošto Ministarstvo poljoprivrede nije ispoštovalu ranije prihvaćenu obavezu da obezbedi mamke, Gradsko veće će se za rešenje ovog problema obratiti načelniku Braničevskog upravnog okruga, Goranu Petroviću. Na sednici Gradskog veća razmatran je i problem vodosnabdevanja naselja Drmno, Klenovnik i Stari Kostolac, koja se snabdevaju sa izvorišta „Lovac“. Pošto ova naselja troše dvostruko veće količine od predviđenih, odnosno 140 umesto 70 kubika u sekundi, što može izazvati pojavu nitrita i nitrata, dogovoreno je da se održi sastanak između predstavnika JKP „Vodovod i kanalizacije“, Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ i lokalne samouprave, u cilju iznalaženja hitnog rešenja. Zbog konačnog rešenja ovog problema biće formirana radna grupa u kojoj će se, pored navedenih, naći i predstavnici sva tri ugrožena naselja.

Pešačka zona

Članovi Gradskog veća razmatrali su i inicijativu da se, uz Stari korzo, i Tabačka čaršija pretvori u pešačku zonu. Međutim, pre realizacije ove inicijative, koja zahteva izmeštanje saobraćaja u centru grada, odlučeno je da se uradi saobraćajna studija i regulacioni plan ulica Lole Ribara, Sinđelićeve, Nemanjine i Jug-Bogdanove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari