Desanka Maksimović nije proterana iz škola

Zašto su izbačena dela poznate pesnikinje iz gimnazijskih programa

Ostavite komentar


    1. Prema dosadasnjem trendu ligicno se uvedu sabrana dela Mimi Oro.

  1. Nedostatak skrupula i znanja obeležio je i prvu polovinu 2020. godine u radu Vlade Srbije. Tako je prvi predlog zatvaranja škola u Srbiji zbog korona virusa bio besmislen (po mišljenju dr P. Kona, prof D. K. Tepavčević, 12. 3. 2020 jer drževa ne može da reši problem kada su građani neodgovorni (po rečima ministra dr Z. Lončara). Kineski eksperti dali su najveći doprinos našoj borbi protiv COVID-19 (mart/april2020), ostavili da kineske fabrike u Boru i Smederevu budu neometano najveći aero zagađivači u Srbiji. I bord Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju isključio je Srbiju iz te asocijacije (8. mart 2020). Ipak je poseban jučerašnji predlog komisije Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Ministarstva prosvete da islljuči izbor poezije Desanke Maksimović iz programa za gimnazije u Srbiji, jer se „ne uklapa u poetske okvire epohe“. Koji su to okviri u koji se uklapa rad tima premijerke A. Brnabić?

  2. E sada ce se oglasiti AV, objasnit ce nam da je u toku noci procitao sva njena dela ( kao sto je disertaciju S Malog procitao za jednu noc) i reci da ce sugerirati (to je drugo ime za narediti u SNS recniku) ministru Sarcevicu da se programi za treci i cetvrti razred gimnazije ne menjaju.

  3. Možda će Desanka na posredan način da ostane u obaveznoj đačkoj lektiri ako u program uvedu Basaru i njegov novi roman čije smo odlomke mogli da pratimo na stranicama Danasa. Naime, u romanu je opisana scena neke proslave kojoj prisustvuje i Desanka. Prilazi joj Nenadić i pita je sa onim svojim otrovnim smislom za humor, citiram po sećanju, “ Jeli, baba, je li istina da se …..“ – znate ostatak. Istim principom bi mogli iz nastave da izbacimo i dela Vuka Karadžica, Dobrice Ćosića i Matije Bećkovića, da navedem samo neka sa Basarinog menija, i tako napravimo još više mesta za modernu književnost.

  4. Ona koja je izbacila Desanku iz lektire, treba da bude izbacena sa posla i ako je 2018. dobila nagradu OEBSa

  5. Aman, bre, ljudi! Zar ne vidite (i iz naslova) da OSTAJE d se proucava i u osnovnoj i u srednjoj skoli!? Upornom „odbranom“ da je treba ostaviti u nastavnom planu i programu samo potvrdjujete da se svo vase informisanje svodi na citanje naslova tabloida izlozenih na trafikama.

    U ovom clanku imate i razrede i naslova dela koji se obradjuju, ali to vama nista ne znaci.

    „Danas“ je jos jednom potvrdio da je prava informacija ona koja saslusa sve zainteresovane strane. Bravo!

    1. Nisi pročitao kompletan tekst, a ovako komentarišeš. Nije vraćena, postupak je okončan, a da li će biti vraćena novim dekretom, to ćemo videti.

  6. Da nije tuzno, bilo bi smesno. Kako mogu porediti IQ dece u osnovnoj i dece u srednjoj skoli?
    Da li su ucenici osnovne skole u mogucnosti da pravilno razumeju sve sto je pesnikinja zelela da kaze? Ozbiljnost poezije D. Maksimovic je prikladnija za obradu u srednjim skolama, a ne da je uklone.

  7. Kako se čini Desanka je (možda navrat-nanos) ovog puta odbranjena, ali niko ne pominje da su u seči sa njom stradali Vladan Desnica i Vasko Popa. Ovi autori su takođe izbačeni iz lektire, ali za njima nema ko da plače. A njih, za razliku od Desnake, ne učimo u osnovnoj školi tako da su ih ovim odstranjivanjem u potpunosti izbacili iz školskog programa i mislim da to nisu zaslužili.

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 10

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.