U požaru u vojnom delu fabrike Sloboda u Čačku, koji je sinoć prouzrokovao više eksplozija, nije bilo povređenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta. Požar je izbio u pogonu laboracije municije, objektu od 2.000 kvadrata, koji je u potpunosti izgoreo. U trenutku izbijanja požara u fabrici je bilo 60 radnika koji su uspeli da se na vreme evakuišu, a potom su autobusima vraćeni u grad. Nakon incidenta u Čačak je stigao i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je izjavio da je objekat u kome se dogodila eksplozija izgrađen po svim standardima, što je doprinelo da se ona ne proširi po drugim delovima fabrike.

 Generalni direktor Kompanije Sloboda iz Čačka Zoran Stefanović rekao je sinoć da je požar izbio u odeljenju pirotehnike u 16.25, kada se zapalio deo metka koji se naziva traser. Prema njegovim rečima, do sinoć nije bio poznat tačan uzrok požara, a šteta je 10 miliona evra. Četiri vozila vatrogasne službe sa 20 vatrogasaca došlo je na lice mesta pet minuta po izbijanju eksplozije, dok je policija nakon incidenta blokirala ulaz u fabriku. Posle prve eksplozije, usledile su manje detonacije koje su se nastavile tokom večeri.

Detoniranje je onemogućavalo pristup fabričkom pogonu, tako da pripadnici Sektora za vanredne situacije nisu mogli da započnu sa gašenjem požara do smirivanja eksplozija. Vatrogasne ekipe, koje su stigle iz Kraljeva, Užica i Kragujevca, nalazile su se na udaljenosti od 300 metara ispred fabrike, jer nije bilo bezbedno prići.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić istakao je da ne postoji opasnost da se požar iz jednog od pogona čačanske fabrike proširi na druge objekte i postrojenja. On je objasnio da su detonacije povremeno prestajale, pa se opet čule, i da takva situacija može da potraje celu noć. Prrema njegovim rečima, gašenju požara pristupiće se kada detonacije konačno prestanu. Izveštači sa lica mesta javljaju da je nebo iznad fabrike crveno od eksplozija, da se dugo iz kruga fabrike vio i gust dim, a da se miris paljevine oseća i kilometrima daleko.

Radnici iz fabrike kada je izbio požar pobegli su kroz žičanu ogradu ka polju Ježina. Direktor Doma zdravlja Vlade Veličković rekao je da je ispred fabrike bilo devet ekipa hitne pomoći, ali da one nisu intervenisale. Međutim, ekipe čačanske Hitne pomoći ukazale su sinoć do 19.30 časova pomoć desetorici radnika fabrike i to uglavnom zbog stresa.

Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević izjavio je da je eksplozija izazvala veliku paniku među građanima, naročito u naselju blizu fabrike. On je kazao da od posledica eksplozije ima oštećenja na kućama blizu fabrike i dodao da će predstavnici gradske vlasti danas obići građane kojima su kuće oštećene.

Početkom ove godine u Slobodi su se dogodile dve eksplozije. U eksploziji u pogonu pirotehnike, 12. januara, povređena je radnica Olivera Popović. Dan pre toga, sličan incident dogodio se i na odeljenju za izradu kapisli na programu „zolje“, ali srećom niko nije povređen. Preduzeće Sloboda osnovno je 1948. godine, sa zadatkom da proizvodi predmete naoružanja i vojne opreme za potrebe vojske.Tokom NATO bombardovanja, 1999. godine, uništeno je 85 odsto proizvodnih kapaciteta, ali je po okončanju rata, u naredne tri godine, obnovljen veći deo fabrike. U Slobodi se proizvodi municija različitog kalibra, upaljači za artiljerijsku municiju, ručni raketni bacači, tromblonske mine i pirotehnička sredstva.

Šutanovac: Ministarstvo će pomoći

Čačak – Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je sinoć, prilikom posete kompaniji Sloboda, da će Ministarstvo što pre pronaći način da pomogne fabrici. Šutanovac je rekao da je objekat, u kome se dogodila eksplozija, izgrađen po svim standardima, što je doprinelo da se eksplozija ne proširi i na druge delove kompanije. „Kompanija Sloboda je perspektivna fabrika, o čemu svedoče već sklopljeni ugovori za izvoz vredni oko 35 miliona dolara. Država će preduzeti sve potrebne mere da zajedno sa lokalnom samoupravom otkloni nastalu štetu i obnovi proizvodnju u delovima fabrike koji stradali“, izjavio je Šutanovac.

Četrnaest nesreća za 15 godina

Od 1995. godine do danas, u fabrikama i magacinima oružja u Srbiji dogodilo se ukupno 14 nesreća, u kojima je poginuo 31 radnik, a više od 50 je povređeno. Najveći broj stradalih bio je u fabrici Grmeč u Zemunu, kada je u nesreći 23. juna 1995. poginulo 11 radnika. Prošle godine 4. septembra, u četiri snažne eksplozije u barutnom odeljenju Namenske u Užicu, poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.

Polemika poslanika u Skupštini Srbije

Beograd – Lider Nove Srbije Velimir Ilić prebacio je sinoć odgovornost za eksploziju u čačanskoj fabrici Sloboda na ministra odbrane Dragana Šutanovca, na šta su ga poslanici Demokratske stranke optužili za zloupotrebu tog incidenta u dnevno političke svrhe. On je rekao da je Šutanovca ranije upozoravao da nije stručan i da se „ne igra sa vojnom industrijom“, kao i da ne menja stručnjake i direktore u toj fabrici, optužujući ga da je na ta mesta postavio partijske ljude.

Poslanici DS su Ilića optužili da eksploziju u Čačku koristi u dnevnopolitičke svrhe, navodeći da je ta fabrika upravo u mandatu Šutanovca „stala na noge“. Prema rečima Jelene Trivan, potpredsednice DS, Ilić trebalo bi da se stidi zbog toga što je pokušao da „politički ušićari“ na nesreći koja je pogodila Čačak. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari