Najnovije informacije u “Slučaju splavovi” glase – opštinski javni tužilac uzeo je u razmatranje tužbu 53 građanina o čemu je obavestio njihovog pravnog zastupnika. Tužba je na 11 kucanih strana, tako da će biti posla za Osnovno javno tužilaštvo u narednim danima.

Tokom jučerašnjeg dana stiglo je i rešenje Pokrajinskog sekretarijat za rad, koje je izdalo mišljenje da odredbe iz člana 14 Odluke od korišćenju obale i vodnog prostora na unutrašnjim vodama na teritoriji Zrenjanina, koje upućuju na izdavanje saglasnosti investitoru splava od strane pokrajinskog sekretarijata, nisu u skaldu sa zakonom. Utvrđeno je da su prekršeni član 67 Zakona o vodama i član 38 Zakona o plovidbi.

– Odluke, zapravo dozvole koje su donosile nadležne ustanove u Zrenjaninu nisu važeće, investitor nema validnu dokumentaciju i ne može da gradi – objašnjava Zorica Radišić.

Sve ove činjenice deo su komplikovanje procedure kojom građani dokazuju da se u slučaju splavova krše zakoni. Ipak, treba podsetiti da je rešenjem postupajućeg sudije Više suda u Zrenjaninu odbijen zahtev za uvođenjem privremene mere, kojom bi se obustavilo postavljanje splava do okončanja tužbe. Zahtev je odbijen još u sredu ali rešenje nije na vreme dostavljeno pravnom zastupniku.

– Sud nas je ostavio na cedilu. To nas nije nimalo pokolebalo. Zanimljivo je da se kao razlozi odbijanja privremene mere navodi da smo priložili fotokopije dokumenata, da nismo dokazali da može da nastane neka šteta postavljanjem splava, kao i da nije dokazana primena sile u ovom slučaju – objašnjava advokatica Judita Popović.

Sve to nije nimalo uticalo na stanje na terenu – protesti i dežurstva građana pored jezera i dalje traju danonoćno. Sprečen je prvi pokušaj priključenja struje živim zidom a isto se nastavilo i tokom jučerašnjeg dana. Radnici Elektrovojvodine pokušavali su više puta da priđu privremeno postavljenoj banderi, gde žele da dovedu struju potrebnu za radove na baržama. Osim što dežuraju pored jezera, građani koji protestuju imaju i svoj pravni tim, koji brzo reaguje i podnosi svakodnevno prigovore i prijave institucijama, pri tom proveravajući svaki dokument sa kojim se barata u ovom slučaju. Dokument kojim raspolažu je izvod iz katastra nepokretnosti, kojim dokazuju da je zemljište pored jezera (gde investitor pokušava da sklopi splav) vlasništvo države.

– Prema podacima iz katastra nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda isključivi vlasnik parcele broj 9417-1 kraj Jezera 3 Begejske petlje u Zrenjaninu je Država Srbija. Građani koji se ovde okupljaju brane interes države jer je sporna parcela državno vlasništvo. Izvršna, sudska i zakonodavna vlast svojim postupcima i odnosom prema inicijativi “Stop splavovima” javno demonstriraju koliko im je stalo do zaštite državne svojine i svojih građana – izjavila je Milana Vukov.

Pored jezera su nastavljena dežurstva, skup je uredno prijavljen i kako se može čuti, građani koji u protestu učestvuju odlučni su da istraju u svom stavu. Podrška protestu stigla je od Centra za razvoj civilnog društva i opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari