Diana Budisavljević: Heroina

* Da bi sačuvala identitet dece i omogući njihov povratak roditeljima, Diana Budisavljević je sa saradnicima izradila kartoteku za oko 12.000 dece, poznatu i kao Dianina lista
Znamenite žene

Ostavite komentar


  1. Gde je bio Stepinac da pripomogne spašavanju dece? Može biti da nije bio "obavešten"? Nije ni čudo što je Diana Budisavljević pala u zaborav, pošto se njena borba za spasavanje srpske, jevrejske i romske dece od terora ustaških klerofašista ne uklapa u projekat kanonizacije "blaženog" kardinala.

  2. Julije Budisavljenić jedan od stotina hrvatskih Srba koji su podržali Pavelića, bilo je tu generala, ministara, sveštenika, intelektualaca … samo je delić mozaika zvanog Diana. Žena je bila Austrijanka, još iz vremena pre rata bliska obaveštajnim strukturana nacističke Nemačke. Kao čovek gestapoa bila je privilegovana i mogla je sebi da dozvoli luksuz da se bavi humanitarnim radom. Ona to ne bi mogla da čini da se njena aktivnost nije uklapala u nemački interes – mirna Hrvatska koju je kao takvu lakše eksploatisati. Zato su već sredinom 1942. godine teške represalije prema srpskom stanovništvu počele da popuštaju, procvetala je saranja četnika generala Mihailovića i vojnih snaga NDH, a Diana je spašavala srpsku decu, ali ne i srpske muškarce i srpske žene. Možda je i Diani kao i Stepincu, bilo opravdano eliminisati Srbe iz Hrvate. U euforiji oko ove Austrijanke se zaboravlja da je pri Ministarstvu rada i socijalne skrbi NDH radila sve vreme rata ilegalna ćelija KPJ koje je istinski vodila ovu akciju ali to nije poželjno danas isticati, iako mnogo članova ćelije, za razliku od Diane Budisavljević, nije živo dočekalo kraj rata.

  3. Nadam se da će našim novinarima ova heroina biti zanimljiva pa da malo više teksta proslede nama čitaocima. Ovo bi bila poučnija materija za naše posrnulo društvo od svih dosadašnjih hvalospeva za vlast ili opziciju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.