Digitalna potvrda o vakcinaciji i testovima od danas dostupna građanima na portalu eUprava  1Foto: Vlada Srbije/Promo

Svi građani Srbije, od danas mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Prema rečima direktora Kancelarije za IT i eUpravu Mihaila Jovanovića, Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

„On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, Antigenskog i Serološog testa“, izjavio Jovanović.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu.

Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava je dostupno OVDE.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoli je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i Antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

63 reagovanja na “Digitalna potvrda o vakcinaciji i testovima od danas dostupna građanima na portalu eUprava ”

  • Poštovanje, zeleni sertifikat sam dobila sa potvrdom o vakcinacijama ali ni jedan pcr test koji sam radila nije registrovan? Zašto?

   • Zasto nam niko niko nije javio za nestanak revakcine sputnik V nego saznajemo na drzak nacin od osoblj koji mora da popije kafu pa da nam se obrati

 1. Dođavola, koji će mi test. Treba mi serifikat. Test nemam, ali imam potvrdu iz Kovid ambulante da sam pre dvadesetak dana bio zaražen Kovidom (PCR test bio pozitivan), i da sam od Kovida samoizlečen kod kuće uz jarantin od 14 dana! Smatram da je ta potvrda, potpisana i overena od strane doktorke, koja je zvanično postavljena i ovlašćena, na radno mesto utvrđivanja, praćenja bolesti u Kovid ambulanti validna za dobijanje pomenutog elektronskog sertifikata!!! Sem toga siguran sam više nego što trabunjaju svi doktori na TV-u i u novinskim izjavama, da je sad moj odbranbeni mehanizam protiv Kovida hači od većibe koji su vakcinisani, tako da se UOPŠTE ne plašim zaraze za razliku od njih! Uz put osećam se odlično, iako sam do pre dcadesetak dana jedva se vukao do WC-a. Upravo od jutos, sam kosilicom pokosio 400m2 metara travnjaka. Sad odetrabunjam dok ručam, pa ću pre kiše izaći da pokosim još 200m2! Sve jedno. Tražiću sertifikat, a neće me mrziti, ako treba, da skoknem do doktorke, da mi besplatno uradi pomenuti usrani test i o tome izda potvrdu, iako uopšte nije nužno!!!

  • Dusane, ni mi vakcinisani se ne plasimo zaraze. A usput (da, tako se pise, a ne uz put), gomila njih se razbolela drugi, treci… put posle prelezanog prvog puta.

   • Samnom u Areni su lezala njih troica oboljelih od kovida,nakon revakcinisanja u februaru.Bilo nas je devet u sobi,to ti je 30%,pa ti vidi.Imali su teze stanje od ostalih,usput.

  • Ne postoji sertifikat da ste preležali covid u smislu neke potvrde sa pečatom lekara. Ne kažem da to ne možete da dobijete ali dokument kao takav je beskoristan. Validan je samo rezultat PCR testa ili potvrda o vakcinaciji. Znamo da u Srbiji papir trpi svašta i da se uz malo „podmazivanja“ pečat i potpis stavljaju gde zatreba.

   • Uopšte nije beskoristan jer sa njim možete recimo ici u hrvatsku, kako vec idem mesecima.

    • Da li važi zeleni sertifikat za putovanja ako je primljena samo jedna doza vakcine, a drugi put osoba neće da se vakciniše?

 2. Pokušala sam da se registrujem na e portal. Bezuspešno. Samim tim nema ništa od digitalne potvrde. Toliko o digitalizaciji.

  • Portal normalno radi. Moguće da je u tom momentu bio preopterećen zbog velikog broja korisnika.

   • Nije tacno da radi jer juce 12 og i danas 13 og maja ne radi. Dva dana nije trenutno. Toliko o tome da radi i ne pisite o necemu sto ne znate

   • Nije tačno da sve radi, uopšte se ne može dobiti sertifikat. Popunio sve, ali od toga dalje ništa. Juče je totalno bia blokada. Nadam se da će za par dana konačno sve proraditi.

   • Molim vas recite mi koje podatke ste ostavili na portalu e uprave za dobijanje sertifikata?Moji roditelji su pokusali cekali 24h za proveru,dobili text da treba da se potvrdi i.kad su pritisli potvrdi pise eror 404 greska

    • Danima pokusavam da dobijem zeleni sertifikat i nista …. sve sam pokusala i sa zaboravljenom lozinkom …. neuspesno …. ponovno prijavljivanje sa skeniranom ličnom kartom i nista …. molimvas za pomoc

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.