Program za ostvarenje ciljeva postavljenih Nacionalnom Strategijom za mlade Ministarstva omladine i sporta, prepoznalo je Udruženje za razvoj opštine Petrovac na Mlavi (UZROP) kao partnera na realizaciji akcionog plana. Ovo Udruženje je u septembru krenuo sa realizacijom aktivnosti projekta pod radnim nazivom Inteligencija u službi razvoja, u čemu ima svesrdnu pomoć partnera iz opština Kučevo, Veliko Gradište i Požarevac.

Radi se o projektu regionalnog karaktera koji se bavi prvenstveno osnaživanjem mladih iz Braničevskog okruga za buduće delovanje u organizacijama civilnog društva i lokalnim kancelarijama za mlade.

Osnovni cilj projekta je podsticanje aktivnog učešća mladih u društvu kroz edukaciju u teoriji i praksi kao korak koji vodi ka partnerstvu između nevladinog i vladinog sektora.

Kako kaže Ljiljana Cvetanović, koordinator ovog projekta, prva među jednakim aktivnostima jeste edukacija mladih sa područja Braničevskog okruga o značaju i načinima delovanja organizacija civilnog društva i važnosti saradnje omladinskih NVO i lokalnih kancelarija za mlade. Prvi od četiri modula održan je prošlog vikenda u Petrovcu, gde su polaznici pored teorijskih inputa dobili i konkretne zadatke za obaviti u svojim zajednicama. O čemu se tačno radi saznaćemo u martu mesecu, kada će u četiri opštine javnosti biti prezentovani rezultati ovog sedmomesečnog rada.

-Kako bismo dobili verodostojne podatke u cilju ispitivanja stavova i potreba mladih, u okviru realizacije projekta bavićemo se i istraživačkim aktivnostima, a kretivan pristup u radu obezbedili smo kroz konkurse usmerene na mlade od 15 do 30 godina. Radi se o konkursima za eseje i digitalne radove, Konkurs za eseje objavljen je na temu Mi smo mladi i naša je budućnost, a radove možete poslati u word (.doc ili .docx) formatu na adresu petrovacrazvojŽgmail.com .

Što se tiče konkursa za digitalne radove, tema je Entuzijazam gde ostavljamo prostora kreativnosti mladih. Detalje o konkursu za digitalne radove, kao i za konkurs za eseje možete videti na stranici www.uzrop.org.rs ili poslati pitanja na petrovacrazvojŽgmail.com. napominje koordinator ovog projekta.

Važno je napomenuti da su oba konkursa nagradnog karaktera. Svi radovi će biti prezentovani kroz finalne prezentacije, na izložbama radova, i kada su u pitanju eseji, najbolji radovi naćiće se u brošuri koja će biti dostupna javnosti, a najbolji među najboljima dobiće vredne nagrade. Šta je u pitanju od nagrada, za sada, ostaje tajna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari