Dimitrije Vojnov: Ironija sudbine

Lik dana

Ostavite komentar


  1. Aman covece niko ti ne brani da snimis taj film ali ne mozes ocekivati da ti Vlada daje novac za to. Vojnov je bio clan mnogih odbora i zirija Filmskog centra i nije se bunio kad su namestali konkurse. Sad kad je odbijen, ne bira sredstva da se prikaze kao zrtva. Iskreno ne znam da li bi ti ijedna vlada na svetu dala novac da je kritikujes.

    1. Nije tačno da se nije bunio, lako je proveriti. Bio je uzbunjivač i kad su namestili da Ristovski dobije novac za „Čarape kralja Petra“.

    2. Sa koje si ti planete pao, mučeni Bergmane? Prvo, njemu (tj. filmu) su DALI pare, pa su se uplašili reakcije vrha SNS-a i ostalih poltrona.. Drugo, imaš li ti dokaze da je neko nameštao konkurse? Ako nemaš, shut the fuck up. Ako imaš, izvoli, pa ih obzani. Treće, ne daje mu VLADA novac, već vlada RAZVIJA KINEMATOGRAFIJU, jer joj je to posao. Nije posao onih koji prave filmove da propagiraju rad vlade, nego da prave filmove. Polaziš od aksioma: država daje pare-država određuje šta će da se snima. To je tačno u S. Koreji i S.rbiji.

  2. Nikad mira, nikad dosade među nama… Priznajem, malkice me ‘zavela’ slika malog Dimitrija kao promućurnog tumača detinjstva pod Titom. I stvarno sam mislila da ni sada država, čije funkcionisanje i dalje ne razume, ne više tako malom Dimitriju nije po volji. Nije dovoljno slobodoumna. Stalno (mu) baca klin u točak. Kad, vidi vidi, upravo on je bezbroj puta etiketirao i sputavao ‘autošoviniste’ da normalno rade. Može li, bar sad kada je u njihovoj koži, da razume glas za slobodu govora?

    I – šta zapravo uopšte znači autošovinista?!

    1. Autošovinista je osoba koja širi mržnju, netrpeljivost, negativne predrasude i prezir prema sopstvenom narodu, zato što mu pripisuje nesposobnost, kriminal i zločinaštvo organa države u kojoj živi. Autošovinista veruje da narod kome i sam pripada spada u nižu rasu, da je inferioran u odnosu na druge narode, da je zločinački i zaslužuje kaznu radi pročišćenja, da zaslužuje sve loše stvari koje mu se događaju, da mu treba mentor u vidu drugih naroda ili međunarodnih institucija, jer navodno ne ume da upravlja sobom.
      Da li je sad jasno?

      1. @ čitalac

        Ne. Nije. Pitanje je bilo retoričko, i urbana legenda kaže da je upravo D. V. skovao taj termin. Svima je, manje-više, jasno čime je etiketa autošovinista ispunjena. Percepcijom nekih ljudi, naravno anonimnih (jer je tako sigurnije) da kada se određena situacija posmatra i, ponekad, komentariše realistično, nezavisno od nacije, političarenja i diktata mase, to automatski znači mržnju. Baš suprotno – etiketirane osobe samostalno rasuđuju, govore/pišu o određenoj temi, njihovi dijalozi su posvećeni rešavanju problema; nipošto vređanju bilo koga. Moguće je, takođe, da ‘autošovinisti’ vide svet kao polje mogućnosti, slobode i prijateljstva.

        Uzgred, nisam prva osoba koja je postavila to pitanje; naprosto je reč šuplja, a nimalo lepa kao morska školjka.

    1. Vi ne, ali glasali ste za ovu vlast koja postavlja ljude u Vase ime u odredjene institucije koje dele itekako (nas) novac.

  3. Moze se postati slavan i kao uzbunjivac javnosti. A moze i stvaranjem filmova kakvi su filmovi A. Kenovica, P. Zalice, E. Kusturice. Ali za ovo drugo treba stofa.

  4. LICEMERSTVO! Kao vrsni poznavalac rada komisija FCS, Dimitrije bi mogao da objasni kako je dobio novac za ‘Ederlezi rising’. Možda je zaboravio da je njegov producent tada grubo prekršio proceduru konkursa, uticao na odluku FCS, a FCS zbog toga završio na sudu. Tada je mudro ćutao…
    Sva ova buka velikog scenariste je zapravo još jedno privlačenje pažnje na sebe i skretanje sa glavne teme, a to je: gde je danas srpski film koji, i pored neverovatnih budžeta na konkursima, NE POSTOJI!
    Srpski film ne može da dobaci do A festivala ni u ovom, a ni u sledećem životu, a učešće na minornim festivalima i loša gledanost su posledica nameštanja konkursa! Any comment, Crippled Avenger?

    P.S. Crip. Aven. je pseudonim pod kojim se D.V. potpisivao…

  5. Dimitrije Vojnov je, izvan svake sumnje, intelektualac visokog ranga. „Otrovne“ kritike koje se upucuju na njegovu adresu, najcesce se svode na prostacke uvrede i psovke, pa otuda nema mesta bilo kakvom dijalogu ili polemici sa takvim „kriticarima“ i „polemicarima“. Onaj prestali deo, neretko ne nudi bilo kakve argumente za svoje – suprotstavljene stavove.
    Sve zajedno medjutim, predstavlja jedinstven dokaza koliko je tesko biti samosvojna licnost tj. imati integritet.

Ostavite komentar


Društvo

Zašto je neophodno produžiti javnu raspravu o nacrtima pravilnika REM-a? 9

Zašto je neophodno produžiti javnu raspravu o nacrtima pravilnika REM-a?

Javna rasprava povodom nacrta pravilnika Regulatornog tela za elektronske medije (REM), traje do danas, a  bivši član ovog tela Slobodan Cvejić i predsednik ANEM-a Veran Matić kažu da je nepohodno da ona bude produžena jer je u pitanju 15 nacrta pravilnika koji se ne mogu detaljno analizirati u kratkom vremenskom roku.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.