Dino Jahić: Pretnje posle optužbi Dodika 1Foto:N1

Glavni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dino Jahić, rekao je N1 da mu nakon optužbi koje je na njegov račun uputio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, stižu pretnje preko društvenih mreža.

Dodik je optužio Jahića i CINS da rukovode „centrom koji ruši političke strukture u regionu novcem međunarodnih organizacija“.

Jahićevo ime je pročitao s papira, kada je bilo postavljeno pitanje o istraživanju imovine funkcionera Bosne i Hercegovine, koje je upravo objavio sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo – CIN. Kaže da je sve pomešano, da je CIN (iz BiH) objavio bazu podataka imovine političara, što radi uvek pred izbore, a da je on nekada, pre dolaska u Beograd, bio novinar i zamenik urednika CIN, i da su pomešani u celoj priči, da li namerno ili ne, CIN i CINS. „Verovatno jeste ideja da se stvori atmosfera straha, da bi mi, istraživački novinari i druge kolege novinari prestali da radimo ono što radimo, a to se neće dogoditi“, kaže Jahić. On je rekao da je misterija to što on odabran, dodajući da je to možda zbog toga što je nekad radio u CIN, a sada u CINS. Jahić je rekao da se CINS godinama nije bavio ni Republikom Srpskom ni Dodikom.

On je rekao da je, umesto da se bavi svojim poslom, prinuđen da se bavi time i pita da li je to skretanje pažnje novinara sa onog što Dodik i njegov režim trenutno rade. Juhić kaže da ljudi počinju da mu prete na društvenim mrežama. To je prebacivanje fokusa, u predizbornom periodu, umesto da se priča o realnim problemima, smatra Jahič. Slična mantra je i u Srbiji i u Republici Srpskoj, kad se pogleda način na koji se pritisci na novinare dešavaju.

Jahić je najavio da će o narednim koracima razgovarati sa advokatima. Smatra da je to vrlo važno, da kad neko uradi takve stvari, to treba da ima i pravne posledice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.