Direktor niškog Kliničkog centra optužio gradonačelnicu Niša za kriminal 1Dragana Sotirovski: Foto sajt grada Niša

Direktor niškog Univerzitetskog kliničkog centra dr Zoran Perišić najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski  zbog “brutalnog kršenja zakona” prilikom raskopavanja ulice i povezivanja na gradski vodovod privatne poliklinike “Human”, koja je izgrađena neposredno uz novu zgradu UKC. 

Privatna poliklinika danas, kako saznajemo, nije priključena na vodovod jer obezbeđenje UKC nije dozvolilo prolaz ekipama niškog vodovoda Naissus kroz ulicu Petra Seratlića, u kojoj se poliklinika nalazi.

Ulica je bila blokirana, vozila su selektivno propuštana, a na licu mesta bila je i policija.

U Viber prepisci zatvorene SNS grupe, koja je prosleđena Danasu, a čiju nam je autentičnost potvrdio naš izvor, dr Perišić navodi da je ulica Petra Seratlića od 2017. godine u vlasništvu Republike i da je UKC-u tada “preneto pravo upravljanja i raspolaganja”.

Direktor niškog Kliničkog centra optužio gradonačelnicu Niša za kriminal 2
Zoran Perišić: Foto Z.Miladinović/ Danas

Kako piše u razmeni poruka u toj Viber grupi, dr Perišić je naveo da je „sada iskopan državni put da bi se privatna bolnica vezala na vodovod“.

„Direkcija za izgradnju grada je dala dozvolu za kopanje (pod pritiskom, kako kažu), a inspekcija prere ruke. Postoji privremena mera od strane sudova da oni (Human, prim.aut.) ne smeju da koriste taj put. Ovo je kriminal. Obavestio sam sve: stranku, policiju, sud”, istakao je on.

Dr Perišić je kazao da gradonačelnicu Sotirovski “smatra direktno odgovornom za kriminal njenih službi i osionost njenje drugarice – investitora”.

Obelodanio je da je prošlog petka u Gradskoj kući, u kojoj je kabinet gradonačelčnice, održan sastanak sa državnim sekretarom Zoranom Radovanovićem, koji je pre dr Perišića bio direktor UKC, od kojeg je traženo da “omekša njegove stavove”, što se nije dogodilo.

U poruci direktoru Vodovoda Naissus Goranu Milosavljeviću, takođe na ovoj Viber grupi, on ga moli da ovim priključenjem “ne načini ozbiljno krivično delo”.

On mu je poručio da je sav materijal dostavio tužilaštvu za organizovani kriminal i da se mandati gradonačelnika završavaju, a njihove odluke ostaju.

“Kada gradonačelnica ne bude na tom mestu, ostale su vaše odluke”, rekao je on, uz poruku da će se “boriti za interese kuće koju vodi i štititi interese države”.

Gradonačelnica Sotirovski je u prepisci na ovoj grupi odgovorila da su “interesi grada na prvom mestu” i da je “sve u skladu sa zakonom”.

“Lokalni uslovi za taj objekat su izdati u maju 2020. godine i, između ostalog, predviđaju priključenje tog objekta na vodovod, a ulica Petra Seratlića, ni u planu ni na terenu nije državni put, već gradska ulica”, kazala je ona.

“Bespredmetno je ostalo komentarisati, to ostavljam za momke iz kafane”, zaključila je gradonačelnica.

Ona je za Danas ponovila da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da je „sva dokumentacija u vezi sa ovim objektom doneta još 2020. godine“.

„Lokacijski uslovi doneti su u maju 2020, a građevinska dozvola u novembru iste godine, potpisana od strane Igora Igića, a po ovlašćenju tadašnjeg načelnika gradske uprave Ljubiše Janića. Dokumentacija je izdata po urbanističkom planu iz 2015. godine“, navela je Sotirovski.

Sotirovski i Perišić su funkcioneri SNS-a.

Među osnivačima poliklinike Humana je Olivera Sinđelić, počasna konzulka Poljske.

U nameri da proveri informacije i čuje pojašnjenja od glavnih aktera ove prepiske, Danas se obratio i  direktoru UKC Perišiću, a njegov odgovor nije stigao do trenutka objavljivanja ovog teksta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari