Direktor Osnovne škole ‘’8. septembar’’ u Pirotu Ljubiša Ćirić izjavio je juče da je ova škola preduzela sve zakonske mere povodom slučaja brutalnog zlostavljanja trinaestogodišnje učenice te škole, u kome su prema optužbama roditelja, učestvovale četiri maloletnice.
– Rukovodstvo škole se sastalo sa načelnikom Školske uprave u Nišu, kao i sa republičkim i opštinskim prosvetnim inspektorom i na tom smo sastanku zaključili da postoje izvesne manjkavosti u sprovođenju zakonske procedure i da imamo rok od 60 dana da to ispravimo – rekao je Ćirić na konferenciji za novinare.

Direktor Osnovne škole ‘’8. septembar’’ u Pirotu Ljubiša Ćirić izjavio je juče da je ova škola preduzela sve zakonske mere povodom slučaja brutalnog zlostavljanja trinaestogodišnje učenice te škole, u kome su prema optužbama roditelja, učestvovale četiri maloletnice.
– Rukovodstvo škole se sastalo sa načelnikom Školske uprave u Nišu, kao i sa republičkim i opštinskim prosvetnim inspektorom i na tom smo sastanku zaključili da postoje izvesne manjkavosti u sprovođenju zakonske procedure i da imamo rok od 60 dana da to ispravimo – rekao je Ćirić na konferenciji za novinare. On je dodao da je škola trebalo da reaguje brže i ranije obavesti policiju i Ministarstvo prosvete.

Biće utvrđena odgovornost škole

Niš – Načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete u Nišu Dragan Gejo najavio je da će u ponedeljak biti održan sastanak sa rukovodstvom OŠ „8. septembar“ kako bi se utvrdila eventualna odgovornost škole povodom zlostavljanja trinaestogodišnje učenice. „Škole imaju obavezu da zaštite decu i spreče zlostavljanje, što se u ovom slučaju nije desilo“, rekao je Gejo. On je dodao da su zlostavljačice, po njegovim saznanjima, deca iz nepotpunih porodica, jer su im roditelji razvedeni ili poginuli tokom NATO bombardovanja. Ipak, to ne umanjuje odgovornost škola, pre svega njihovih direktora, ali i prosvetnih radnika, ocenio je Gejo.

– Situacija je bila delikatna i morali smo da se upoznamo sa svim detaljima. Postoje kontradiktornosti u izjavama roditelja i dece. Sve se to dešavalo tokom prepodneva, u kući učenice iz škole „Vuk Karadžić“, za vreme nastave, i nije tačno da je zlostavljanje trajalo osam sati, već se odigravalo od 8 do 13 sati – naglasio je Ćirić i dodao da ne želi da komentariše navode roditelja ‘’da ih nisu obavestili“. On je negirao da je škola pokušala da zataška stvar.
Ćirić dodaje da su o ovom incidentu, dan nakon što se odigrao, saznali razredni starešina i pomoćnik direktora, koji su postupili prema zakonskim propisima.
– Istog dana učenice su dale pisane izjave, a sutradan smo saznali da postoji snimak zlostavljanja, održali smo sednicu nastavničkog veća i odredili vaspitno disciplinske mere učenicama. Sve učesnice ovog nemilog događaja, izuzev žrtve, dobile su strogi ukor nastavničkog veća, a postoji i zakonska mogućnost premeštaja učenica u drugu školu, što se može uraditi isključivo uz saglasnost roditelja – ukazao je Ćirić. On je dodao da se ništa ne može sakriti od javnosti, zbog postojanja snimka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari