Direktorka subotičke Srednje medicinske škole: Majice maturanata pogrešno protumačene, fotografija razredne s nožem u ruci nastala na proslavi rođendana 1Foto: Srednja medicinska škola Subotica (privatna arhiva)

Jedno odeljenje maturanata Srednje medicinske škole je prilikom proslave završetka školske godine nosilo majice na kojima je, uz natpis “Kome treba opravdanje?”, prikazana razredna tog odeljenja s nožem u ruci.

Direktorka škole objašnjava da je u nedostatku konteksta dizajn majice pogrešno protumačen i da su učenici zapravo upotrebili fotografiju koja je nastala na izletu, kada su zajedno proslavljali rođendan, a razredna sekla i delila tortu đacima.

Maturanti Srednje medicinske škole proslavili su završetak školske godine uz pesmu, ples i druženje u utorak na Gradskom trgu, kada je jedan lokalni medij skrenuo pažnju na majice koje su nosili maturanti jednog odeljenja ove škole, pokrenuvši pitanje njihove primerenosti nakon tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, a potom i događaja koji su usledili.

Naime, na pomenutim majicama nalazio se natpis “Kome treba opravdanje?” uz fotografiju razredne starešine tog odeljenja s nožem u ruci.

Ovim povodom Danas je kontaktirao direktorku Srednje medicinske škole Nataliju Trbović Toljagić, koja je u pisanom odgovoru objasnila da je u nedostaktu konteksta dizajn majice pogrešno protumačen, te da su učenici upotrebili fotografiju s događaja koji im je ostao u lepom sećanju.

Kako je navela, pre tačno godinu dana celo odeljenje je sa svojom razrednom bilo na izletu na Paliću, gde su slavili rođendane, a ona se kao najodgovornija prihvatila serviranja torte svojim učenicima.

“Tu fotografiju su učenici odlučili da nose dana koji je za njih možda najveseliji tokom školovanja”, rekla je Trbović Toljagić, priloživši originalnu fotografiju s navedenog događaja.

Direktorka subotičke Srednje medicinske škole: Majice maturanata pogrešno protumačene, fotografija razredne s nožem u ruci nastala na proslavi rođendana 2
Foto: Srednja medicinska škola Subotica (privatna arhiva)

Ona je dodala da je bilo još ovakvih izleta koji se praktikuju u školi i realizuju mimo nastave, kada učenici i nastavnici, a posebno odeljenjske starešine, koriste deo svog slobodnog vremena da ga kvalitetno provedu sa đacima.

“Neprimerene insinuacije samo dodatno spuštaju nivo tolerancije, a pogrešno tumačenje i netačan kontekst odvraćaju pažnju od istine. Učenici Srednje medicinske škole imaju kvalitetne odnose sa svojim odeljenskim starešinama, neposrednu i iskrenu komunikaciju u koju su utkani sreća, radost, neposrednost”, naglasila je Trbović Toljagić.

Ona je priložila još nekoliko fotografija ovogodišnjih majica maturanata, objasnivši da bi se svaka mogla tumačiti na ovaj ili onaj način, jer “svako vidi ono što hoće da vidi”.

Trbović Toljagić je napomenula i važnost ovog dana u životu maturanata, zbog čega im škola prepušta da odlučuju o tome kako će ga proslaviti, a da odeljenske starešine i ona kao direktorka stanu uz i iza njih “i bukvalno i metaforički”.

“U ovoj školi, u skladu sa demokratskom kulturom, učenici odlučuju uz koje trubače se vesele, koje fotografe biraju, ko im pravi tablo, gde će biti postavljen, koji bend svira na proslavi maturske večeri, koja je boja balona koje puštaju ka nebu kada završe nastavu, kako će izgledati majice koje će nositi, koju garderobu biraju za dodelu diploma. To su njihove male odluke kojima se pripremaju za svet odraslih, pa čak i ako su tek zakoračili u svet punoletnih osoba, odgovornih za svoje postupke”, istakla je Trbović Toljagić.

Ona je poručila i da je Srednja medicinska škola ponosna na svoje učenike, nastavnike i zaposlene, kao i na roditelje đaka, spoljne saradnike i partnere – zdravstvene ustanove, o čemu svedoče brojni uspesi učenika na takmičenjima i škole u organizaciji i realizaciji takmičenja, saradničke nastave, te putovanja na stručne posete i ekskurzije u zemlji i inostranstvu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari