Disciplinski postupci protiv kolega kao motiv za napade na vojvođanske advokate 1foto: Radovan Balać/ Danas

Bavljenje advokaturom postaje sve opasnija profesija, a učestali su napadi na njih – od ubistava, do napada i uništavanja njihove imovine.

Najnoviji napadi kao što su paljenje automobila Draganu Konjeviću iz Sombora, disciplinskom sudiji, bacanje bombe na kuću dr Miroslava Đorđevića, zameniku disciplinskog tužioca, kao i drugi napadi i ubistva advokata moraju biti rešeni otkrivanjem i kažnjavanjem počinilaca, rečeno je na nedavnom protestu vojvođanskih advokata u Novom Sadu.

Ono što je tom priikom bilo iznenađujuće rečeno jeste da postoji osnovana sumnja da iza nekih najnovijih napada na advokate stoje baš njihove kolege protiv kojih su pokrenuti disciplinski postupci, jer su meta napada bili advokati članovi disciplinskih organa.

Predsednik AKV Vladimir Beljanski potvrdio je sumnju da je moguće je da iza nekih napada stoje advokati.

„Da li je to tako ili ne, mora da otkrije tužilaštvo u saradnji sa policijom. S obrzirom na to da su neki od poslednjih i najdrastičnijih napada učinjeni protiv kolega koje vode disciplinske postupke mi možemo da imamo sumnje da su ti napadi učinjeni upravo u vezi sa postupcima koje vode u Komori. A postupci u komori se vode protiv advokata. Te kolege, ako neko stoji iza toga, nisu naše kolege, to su kriminalci kojima je mesto u zatvoru. Naše sumnje i sva druga saznanja koja imamo preneli smo tužilaštvu. Imamo informaciju da se radi na predmetu“, kazao je Beljanski.

Disciplinski tužilac Advokatske komore Vojvodine Boško Arsenijević kaže za Danas da „kada je nekom ugrožen interes u smislu da će ostati bez posla, za osnovano je sumnjati da će pokušati nešto da uradi“.

„Nemamo konkretno ništa, videćemo da li nadležni organi imaju nešto, ali je i to bio jedan pravac u razmišljanju ko možda stoji iza tih napada. Nije to bilo isključiva tvrdnja da su napadi potekli od kolega advokata, već mogući pravac razmišljanja. Kada je sve poremećeno može se svašta očekivati, pa i to da advokate napadaju njihove kolege“, kaže Arsenijević.

Disciplinski tužilac AKV procenjuje da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka. Ako, nakon provera i izjašnjenja prijavljenog advokata, proceni da nema osnova, onda se prijava odbacuje. A ako proceni da ima osnova, onda se podiže optužnica protiv disciplinski optuženog i onda se izlazi pred disciplinski sud gde sudsko veće odlučuje o odgovornosti advokata, objašnjava za Danas disciplinski tužilac Advokatske komore Vojvodine Boško Arsenijević, kako teče disciplinski postupak protiv advokata protiv koga je podneta prijava.

Disciplinske prijave mogu ga podnesu svi koji smatraju da su zainteresovani ili oštećeni postupanjem advokata. Arsenijević navodi rimere podnošenja disciplinskih prijava od državnih organa, od suda, upravnih organa, od građana klijenata, od kolega advokata. Znači, svako ko smatra da mu je prilikom zastupanja ili kontakta sa advokatom došlo do povrede nekih prava ima pravo da podnese disciplinsku prijavu.

„Ukoliko se dokaže odgovornost optuženog, mogu se izreći novčane kazne ili kazne zabrane bavljenja advokaturom na određeno vreme ili trajna zabrana bavljenja advokatskom delatnošću. Nekada su te novčane kazne veoma visoke, a ako predstoji zabrana bavljenja advokaturom, tada je to zaista ozbiljno, pa onda može da bude neka procena da se iz tog razloga vrši pritisak ili na disciplinskog tužioca ili disciplinski sud“, ističe Arsenijević.

Prošle godine u okviru Advokatske komore Vojvodine izrečena je jedna mera trajno brisanje iz registra AKV, kao i dve ili tri mere zabrane bavljenja advokatskom delatnošću na period od šest meseci, do godinu ili dve.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari