Divlje deponije ekološki problem u Tutinu 1Foto: Opština Tutin

Od početka godine, do sada, na području tutinske opštine, inspektori za zaštitu životne sredine podneli su stotinak prijava zbog nepropisnog odlaganja smeća. U sedam slučajeva izrečene su kazne privatnim preduzetnicima i građanima.

Divlje deponije „niču“ na celoj teritoriji te opštine. I to je veliki, za sada, teško rešiv problem.

– To je konstantan problem, jer nepropisnoh odlaganja smeća ima svuda, Posebno su rasprostranjene u seoskim i prigradskim naseljima. Postupamo po nalogu nadležnih inspekcijskih službi i uklanjamo ih. U poslednjih nekoliko meseci, uklonili smo dvadeset divljih deponija, ali se one ponovo stvaraju na istim mestima – kaže, za Danas, direktor Komunalnog preduzeća „Gradac“ Amir Bumanović i dodaje da su „trenutno „aktivne“ dve na seoskom području“.

Numanović ističe da su veliki problem i vodotokovi, „jer su reke postale ploveće deponije smeća“. Taj problem, tek, treba da se rešava, naročito na reci Vidrenjak, koja protiče kroz centar grada.

– Ljudi iz svojih stambeno poslovnih objekata kanalizaciju sprovode u Vidrenjak – naglašava Numanović i navodi primer privatnog investitora Kenana Hota, koji je kanalizaciju iz svoje stambene višespratnice sproveo u tu reku, a njemu se pridružilo još nekoliko privatnih investitora stambenih zgrada.

Hot je bivši predsednik i prvi čovek vladajuće SDA Sandžaka u toj opštini.

Komunalni i inspektori za zaštitu životne sredine tvrde da se smanjuje nepropisno odlaganje smeća kod pravnih lica i preduzetnika, ali da građani i dalje „ostaju problem koji treba rešavati“. Po njihovim rečima, smanjeno je i zagađenje reke Vidrenjak, jer je izgrađen kolektor za otpadne vode.

Za stvaranje divljih deponija, kazne za fizička lica su od 2.000 – 10.000 dinara, a za pravna od 20.000 – 100.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari