Đavo mrzi seks ali Bog ga voli: U šta veruju članovi verskog kulta Međunarodna familija koji deluje i u Srbiji 1Arhivska fotografija

Međunarodna familija, religiozni kult nastao u Sjedinjenim Američkim Državama koji bivši članovi optužuju za seksualno zlostavljanje, fizičko kažnjavanje dece i eksploataciju sledbenika, u svojim redovima okuplja oko tridesetak hiljada pripadnika širom sveta. Ima ih i u našoj zemlji gde se jedna grupa doselila nakon posete festivalu Egzit 2008. godine.

Organizacija ima korene u hipi pokretu i poznata je po tome što je sedamdesetih godina taktički koristila seks za pridobijanje novih pristalica. Kult je osnovao Dejvid Berg 1968. godine u gradu Hantington Bič u Kaliforniji.

Berg koji je preminuo 1994. godine propovedao je kombinaciju tradicionalnog hrišćanskog učenja, sa elementima popularnim u kontrakulturi šezdesetih godina. Pozivao je na povratak u ranu hrišćansku zajedinicu, u kojoj su, po Bibliji, vernici živeli zajedno i delili sve nalik zajedničkom životu u hipi komunama. Upravo je to pojedine pripadnike tog pokreta privuklo u redove njegove organizacije koju upućeni karakterišu kao verski kult.

Izvorno ime koje je Berg nadenuo svojoj grupi bilo je Božja deca. Nakon što je 1969. godine “prorekao” da će “Kaliforniju zadesiti katastrofalan zemljotres”, što se pokazalo kao netačno, Berg sa svojim pristalicama napušta Hantington Bič kako bi kao nomadi putovali širom zemlje. Rukovodstvo oko Berga je nazvano “lancem”.

Svoju propagandu šire deljenjem pamfleta i osnivaju komune koje nazivaju “kolonijama”. Berg koji je živeo izolovano sa sledbenicima je komunicirao kroz pisma. Napisao ih je oko 3.000 a u onom iz januara 1972. godine se proglasio za “božjeg proroka u savremenom svetu”.

Berg koji je sebe nazivao i “kraljem” kroz aktivnosti Božje dece širio je poruke “spasenja, apokaliptičnosti, duhovne revolucije i sreće”. Pun je nepoverenja u spoljašnji svet koji naziva “Sistemom”. Božja deca veruju u “dolazak diktatora zvanog Antihrist, uspon brutalne svetske vlade i njeno konačno zbacivanje od strane Isusa Hrista tokom njegovog drugog dolaska”.

Do 1972. godine Božja deca tvrde da imaju 130 zajednica širom sveta a do sredine sedamdesetih da se “kolonije” prostiru u oko 70 zemalja. Tokom 1976. godine Berg pokreće doktrinu “flirti fišing”, kojom ženske članove grupe usmerava da seksualnim odnosom privlače nove pristalice u njene redove.

Bergovo pismo sledbenicima broj 999 iz maja 1980, godine nosi naslov “Đavo mrzi seks, ali Bog ga voli”. Članice grupe su se zapošljavale i u agencijama za poslovnu pratnju kako bi dolazile do kontakata koje su težile da preobrate i regrutuju u njene redove. Prema zvaničnim tvrdnjama Međunarodne familije od 1974. do 1987. godine njeni članovi su imali seks sa 223.989 ljudi praktikujući “flirti fišing”.

U februaru 1978. godine, Berg menja naziv svog pokreta u Familija ljubavi, da bi ga “reorganizovao”, odnosno da bi iz njegovih redova izbacio više od 300 članova nakon što se “upoznao sa izveštajima o njihovom nedoličnom ponašanju i zloupotrebi položaja”.

Ta grupa je optužena za seksualno zlostavljanje maloletnika unutar organizacije. Pokret je tada napustila osmina ukupnog članstva. Nakon rascepa, većina verovanja unutar grupe i dalje ostaju ista.

Tokom osamdesetih pokret “pooštrava svoje standarde” kako bi osigurao da sve zajednice unutar njega “obezbede zdravo okruženje za sve, posebno za decu”. Dolazi i do nove promene imena i pokret se naziva Familijom. U martu 1989. godine.

Familija objavljuje saopštenje da je svim članovima poslat memorandum da su bilo kakve aktivnosti poput seksualnih kontakata odraslih i dece strogo zabranjene unutar grupe, a da su takve aktivnosti osnov za momentalno izopštavanje iz zajednice.

U januaru 2005. godine Kler Borovik, portparol Međunarodne familije izjavila je da organizacija ima “nultu toleranciju u pogledu seksualne interakcije između odraslih i maloletnika”.

– Došli smo do saznanja da su u periodu od 1978. do 1986. godine, neki maloletnici bili podvrgnuti seksualno neprikladnom ponašanju. To je ispravljeno 1986. godine, kada je zabranjen seksualni kontakt između odrasle osobe i onih koji su mlađi od 21 godine. Ko to prekrši biće izopšten iz zajednice – naglasila je Kler Borovik.

Nakon Bergove smrti, njegova druga supruga Karen Zerbi preuzima vođstvo Familije i na njenom čelu je do danas.

U sudskom procesu u Britaniji, vođenom u periodu od 1994. do 1995. godine sudija Alan Vord je presudio da su članovi grupe, među njima i neki od lidera, u prošlosti bili umešani u nasilne seksualne prakse koje uključuju maloletne osobe a takođe je praktikovano fizičko kažnjavanje dece.

Vord je naglasio da je Međunarodna familija od 1995. godine napustila takvu praksu i zaključio da grupa sada predstavlja bezbedno okruženje za decu. Ipak je zahtevao da ona prekine sa bilo kakvim oblikom telesnog kažnjavanja dece u Ujedinjenom Kraljevstvu i osudi i odbaci sve Bergove spise koji su “odgovorni za to što su deca u grupi bila podrvgnuta seksualno neprikladnom ponašanju”.

Bivša članica Veriti Karter tvrdi da je bila seksualno zlostavljana od svoje četvrte godine i da je u tome učestvovao i njen otac. Za slučajeve seksualnog napastvovanja maloletnika unutar grupe ona krivi Berga koji je tvrdio da je “Bog ljubav, a ljubav je seks” i time propagirao da seks ne bi trebalo da bude ograničen godinama. Veriti Karter takođe tvrdi da je bila tučena i bičevana više puta za najmanje prestupe kao i da joj je bila uskraćena muzika, televizija i kulturni sadržaji, odnosno bilo kakav kontakt sa spoljašnjim svetom.

Sin Karen Zerbi, Riki Rodrigez, krivio je svoju majku i Berga da su podsticali seksualno zlostavljanje ženskih članova grupe nad njim dok je bio dete. S obzirom da ga je Borg proglasio za svog naslednika Riki je morao da prolazi “tinejdžerske treninge” kroz seks sa više starijih tinejdžerki svako popodne “kako bi se pripremio za ulogu vođe koju će preuzeti”.

Rodrigez je u svojoj 24 godini napustio grupu a 2005. godine je ubio njenu članicu Anđelu Smit za koju je tvrdio da ga je seksualno zlostavljala dok je bio dete. Nakon toga je izvršio samoubistvo.

Portparol Međunarodne familije Kler Borovik je povodom tog slučaja izjavila da su obe smrti tragične, ali da su medijski izveštaji prikazali Smit kao prestupnicu a Rodrigeza kao žrtvu. Ona je uporedila njegovo vaspitanje sa “vaspitanjem u nudističkoj koloniji”. Optužila je bivše članove, koje je nazvala “otpadnicima”, da su negativno uticali na Rodrigeza “želeći da nanesu štetu pokretu”.

Međunarodna familija spada u religiozne kultova sa poznatim pripadnicima, tako što je u njenim redovima i gitarista Džeremi Spenser, inače član originalne postave bluz rok benda Flitvud Mek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.