Oni veruju da su Buda, Isus i Lao Ce vanzemaljci: Šta je cilj i zadatak verskog pokreta Eterijus? 1

Društvo Eterijus spada u red takozvanih novih verskih pokreta čiji je proklamovani cilj ostvarivanje kontakta sa navodnim vanzemaljskim oblikom života koji naziva “kosmičkim učiteljima”.

Glavni zadatak pripadnika tog društva je “saradnja sa kosmičkim učiteljima kako bi pomogli čovečanstvu da reši trenutne probleme na planeti Zemlji i napreduje u Novo doba”.

Za razliku od drugih nju ejdž i NLO religija, Eterijus se smatra nekontroverznim, iako su pojedina verovanja i delatnost društva prilično bizarna i izazivaju podsmeh u javnosti. Praksa Eterijsa, kako tvrde poznavaoci, je prilično konvencionalna što u njegove redove privlači ljude iz mejnstrim društva.

Reč je o međunarodnom pokretu koji u ovom trenutku broji više hiljada članova, od kojih najveći broj živi u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, uglavnom u južnoj Kaliforniji, i Novom Zelandu.

Eterijus teži da “spreči uništenje sveta unapređivanjem saradnje između čovečanstva i raznih vanzemaljskih učitelja kao i uz pomoć baterije duhovne energije namenjene za skladištenje isceljujuće psihičke energije”, NJenim korišćenjem pripadnici društva veruju da mogu da spreče ili bar ublaže katastrofe sa kojima se suočava svet.

Pripadnici Eterijusa “pripremaju teren za dolazak sledećeg vanzemaljskog učitelja čovečanstva, mesijanske figure koja će se u svemirskom brodu spustiti na Zemlju”. Taj “učitelj” će posedovati “magiju” koja će biti jača od moći svih svetskih armija. Pokret je inače nazvan po Eterijusu, vanzemaljskom biću za koje je njegov osnivač Džordž King tvrdio da ga je “telepatski komuniciralo a potiče sa Venere isto kao i Buda i Isus Hrist”.

King pokret, kome je bio na čelu sve do svoje smrti 1997. godine, osniva 22 godine ranije u Velikoj Britaniji. U to vreme zarađujući za život kao londonski taksista Džordž King je tvrdio da je 1954. godine “čuo glas koji mu je poručio da se pripremi jer će postati portparol interplanetarnog parlamenta”.

Sedam dana kasnije, po Kingovoj tvrdnji, neimenovani ali “svetski poznat guru” ušao je na misteriozan način u njegov zaključan stan i uputio da osnuje grupu koja će pomoći planeti Zemlji da opstane istovremeno ga podučavajući jogi, meditaciji i molitvama. Ta “obuka” Kingu je po sopstvenom kazivanju “omogućila da prima telepatske poruke sa Venere, koje mu je slao Eterijus”. Nakon toga King , kako mu je misteriozni guru i naložio, osniva pokret koji je nazvao Društvo Eterijus.

Kingovi sledbenici veruju da su religijske ličnosti poput Bude, Isusa, Lao Cea vanzemaljci “koji su došli na Zemlju da njene stanovnike poduče ispravnom načinu života”. Krišna je tako poreklom sa Saturna, planete koja je “dom kosmičke hijerarhije odnosno međuplanetarnog saveta”, dok su Isus i Buda sa Venere. Društvo Eterijus tvrdi da nabrojana bića “postoje na duhovnom nivou održavajući veću stopu vibracije čime se objašnjava prijavljeno treptanje iz nepoznatih letećih objekata”.

Pripadnici Društva Eterijus veruju da je Zemlja bila u svojoj prošlosti pod čestim napadima “zlih sila iz drugih delova univerzuma i da se kosmički učitelji bore protiv brojnih zlih vanzemaljskih osvajača”. Oni tvrde i da je King “dizajnirao opremu namenjenu za zadržavanje i preusmeravanje duhovne energije”.

Među njima i “bateriju duhovne energije čija je svrha da zadrži naboj duhovne energije na neodređeno vreme”. Povezan sa drugim uređajem koji je takođe Kingov izum “radijatorom duhovne energije” može se isprazniti. Članovi društva se mole, pevaju i tako “usmeravaju energiju u bateriju gde se ona skladišti”.

Društvo Eterijus veruje da se u kriznim vremenima energija može osloboditi i koristiti za ublažavanje posledica kada je čovečanstvo suočeno sa određenim opasnostima ili izazovima. King, za koga njegovi sledbenici tvrde da je bio doktor nauka iako nema validnih dokaza za to, je tu aktivnost nazvao “Operacija molitvena snaga”. Društvo Eteijus tvrdi da su pod vođstvom kosmičkih učitelja i uz pomoć baterija duhovne energije sprečili brojne ratove i ublažili posledice prirodnih katastrofa.

Primera radi, u periodu kubanske krize aktuelne pre 60 godina kada je svet strahovao od mogućeg sukoba nuklearnih sila Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza King je učestvovao “u nizu prenosa duhovne moći koju su generisale kosmičke inteligencije u saradnji sa zemaljskim kooprantima”.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini Društvo Eterijus je proklamovalo da “oslobađa hiljade molitvenih sati duhovne energije koju šalju kosmičke inteligencije preko opreme koju je osmislio King kako bi se uspostavio mir i sloboda i okončao vojni konflikt u toj zemlji”.

Preminulog Kinga Eterijus smatra “avatarom i kosmičkim učiteljem” i veruje da je on bio jedina osoba u društvu koja je primala mentalne transmisije od vanzemaljaca. Društvo Eterijus predviđa dolazak “novog kosmičkog učitelja na Zemlju koji će stići u moćnom svemirskom brodu i predstaviti se liderima planete”.

Oni koji se upuste u rat ili ignorišu “božanske zakone” biće uklonjeni sa Zemlje i premešteni na drugu planetu gde će “nastaviti svoj napredak”. Oni koji budu razumeli taj zakon “biće ostavljeni na Zemlji da uživaju u novom milenijumu”.

Eterijus učestvuje u inicijativama protiv zagađenja i nuklearne energije i generalno se identifikuje sa idejama pokreta zelenih. Društvo tvrdi da su “svemirska bića kontaktirala vodeće vlade sveta u mnogo situacija ali tajna formacija koja sebe naziva Tiha grupa je odlučila da od javnosti sakrije te informacije. King je tvrdio da “Tiha grupa” koristi strah i neznanje kako bi kontrolisala čovečanstvo.

Društvo Eterijus ističe da ne sarađuje sa drugim takozvanim “NLO grupama” koje deluju u svetu ali ne zbog toga “što su protiv kooperacije već zato što pre nego što dođe do toga treba obezbediti minimum saglasnosti u stavovima čega u ovom trenutku nema”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari