DJB: Huligani naoružani palicama plaše školarce u Novom Sadu i niko ne reaguje 1Foto: Pixabay/B_A

Novosadski odbor „Dosta je bilo“ ukazuje na to da ne čudi što je incident u kom su huligani opkolili školu na Novom naselju u Novom Ssdu prošao bez ikakve reakcije, kako gradske vlasti, tako i celokupne zajednice.

Podsetimo prošlog četvrtaka, prilikom posete Fudbalskog kluba Vojvodina Osnovnoj školi „Prva vojvođanska brigada“, školu je opkolila grupa huligana, koja je imala palice, a navodno navija za Crvenu zvezdu.

Oni su valjda nameravali da osujete druženje fudbalera sa decom. Ostalo je nejasno koga su nameravali da biju, fudbalere ili decu. No, reakcije na ovaj incident, od bilo koga, još se čekaju.

Kako ističu u DJB, hiljade loših vesti i zabrinjavajući konferencija kojima smo zatrpani svakog dana proizvele su „efekat otupljenosti na gotovo svaku pojavu kojoj smo svedoci“.

Dodaju i da je sleganje ramenima i gledanje na drugu stranu postao osnovni mehanizam odbrane od svakodnevnih grozota.

„Ona ne treba da nas čudi što događaji poput opkoljavanja škole od strane navijačke grupe na Novom naselju prođe bez ikakve reakcije, kako gradske vlasti, tako i zajednice u najširem mogućem obliku. Svako zna da se dečaci (a neretko i devojčice) u određenom uzrastu identifikuju sa navijčakim grupama. Takođe, svako zna da odlazak na utakmice i navijanje sa tribina predstavlja samo prvi korak u mnogo ozbiljnije i opasnije stvari“, navode u DJB.

Nastavljaju i da odlazak na utakmice nije dovoljan za „viši status“ i „napredovanje“ u navijačkim grupama, već je neophodno crtati i „čuvati“ grafite, napasti protivničke navijačke.

„Ko se na tom putu ‘dokaže i pokaže’ postaje interesantan neformalnim centrima moći koji kontrolišu državne institucije. Tada se uspostavlja veza režima, policije i ‘navijača’ i vrlo brzo dođemo u situaciju gde se ne može tačno utvrditi da li je partija političko krilo navijačke grupe ili je navijačka grupa militantno krilo partije. U predizbornoj kampanja, naročito kada je pitanje izbornog rezultata pitanje života ili smrti, sve je dozvoljeno i svačija pomoć je dobrodošla. Izvršene usluge se uzvraćaju kada se glasovi saberu i tako do sledeće kampanje. I onda dođemo do različitih Mišića, Bogdanova, Belivuka, Snajpera…“, poručuju.

Kažu i da se ovaj scenario odigrao mnogo puta u poslednjih 30 godina i da se sada, opet, ponavlja.

„Prva epizoda desila se prošlog četvrtka na Novom naselju. To se nas, kao i do sada, neće ticati. Pravićemo se da nismo čuli ili videli, naučiti sebe da to nema nikakve veze sa nama i nastaviti sa robovanjem nakaradnom, nametnutom sistemu. Predaja je, nažalost, postala jedina opcija“, zaključuju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari